20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Google iPhone'un gölgesinde

Google’ın uzun zamandır üstünde çalıştığı mobil işletim sistemi Android’i ilk kullanan cep telefonu G1 kod adıyla HTC’den geldi

Dünyanın en popüler markalarından biri haline gelen Google, arama ile başladığı internet servisleri sayesinde gördüğü ilgiyi diğer web hizmetleriyle güçlendirmeyi başardı. Yazılım alanına kayma eğilimleri gösterdiği süreçte el attığı cep telefonu sektörüyle hem üreticileri hem de kulanıcıları heyecanlandırmayı başardı. Zira şu ana kadar girdiği hemen hiçbir alanda başarısız veya ikinci sırada olmayan firmanın webde sunduğu hizmeti ceplere taşıma çabası yabana atılır bir girişim değildi.
Bunun için Google’ın çizdiği strateji tamamen kendisinin ürettiği ve yazılım geliştiricilerle zenginleştireceği açık kaynaklı Android kod adlı mobil işletim oldu. Bu sistemi kullanan ilk telefonu üretmesi için seçilen HTC, ilginç bir detay olarak Google’ın yazılım alanındaki en büyük rakibi Windows Mobile sistemini kullanan modelleriyle tanınan bir marka.

Dokunmatik ekran

HTC Dream platformu üstüne geliştirilen G1 kodlu ve arayüz olarak aynen Apple iPhone gibi ikonlu ve parmakla yönetilen bir yapıya sahi ilk Google cep telefonu ne yazık ki çıkışının ardından beklediği ilgiyi görmedi. Bunun altında yatan en önemli sebep olarak gösterilen gerekçe firmanın hizmetlerinin zaten Google tarafından üretilen ve hemen her telefona ücretsiz olarak yüklenebilen yazılımlarla kullanılabiliyor olması.
Bu yaklaşıma karşı Google’dan gelen cevaplar da bir o kadar iddialı. Zira firma bu konuda yazılım geliştiricilerden gelecek ek uygulamalar ve yeni modellerle akıllı telefon pazarında dişe dokunur bir pazar payına ulaşmayı hedefliyor.
Linux tabanlı ve Java destekli G1, 179 dolar etiketle 22 Ekim’de öncelikle ABD ve Britanya’da satışa sunulacak. Cihaz 2009’un ilk çeyreğinde Avrupa’nın tamamında satılacak. (getir.net/zli)

HTC G1 hakkında

3 megapiksel kamera.
3,5G uyumlu.
WiFi desteği var.
MicroSD kullanıyor.
PC ile senkronize olmuyor.
Flaşı yok.
Kulaklık girişi yok.
Yazılım seçenekleri henüz kısıtlı.
Sunduğu Google hizmetleri: arama, takvim, harita, gmail, youtube, Gtalk.

Radikal
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 15:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?