18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Google kütüphanesi hizmetinizde

İnternet arama motoru Google, dört üniversite kütüphanesinden binlerce kitabı dün ücretsiz olarak internet üzerinden okuyucuların hizmetine sunmaya başladı.

Bu; kitapların ve belgelerin bilgisayarlarla taranarak, internet erişimine sahip herkes tarafından okunabilecek bir formata sokulması planlarını hayata geçiren ilk geniş çaplı ve tartışmalara neden olan projenin sonucunda gerçekleşti.

Bu projede kesinlikle azmin izleri görülüyor.

Google, akademik çalışmaların içeriklerine internet üzerinden herkesin erişebilecek olmasının, bilginin yayılımı açısından matbaanın icadı kadar önemli bir gelişme olacağını söylüyor.

Şirket şimdiden milyonlarca kitap ve belgeyi tarayarak, arama motorlarına yüklemeye başladı.

Bu çalışmanın ilk meyveleri artık internet üzerinden görülebiliyor.

Ancak Google'ın büyük projesi, insanların bundan böyle kitap almaya son vereceklerinden endişe eden yayıncıların muhalefetiyle karşılaştı.

İnternete yüklenen ilk kitaplar, çoğunlukla 19'uncu yüzyıl Amerikan edebiyatı ve tarihine dair çalışmaları içeriyor.

Bunların tümü telif sınırlamalarından muaf kamu malları durumunda.

Google'ın adımı, aleyhinde açılan iki davayı izliyor.

Dört büyük Amerikan yayınevini temsil eden bir kurum ve New York merkezli Yazarlar Birliği'nin açtığı davalarda, Google'ın telif haklarını ihlal etme niyetinde olduğu iddia ediliyor.

Google bu baskı karşısında uzun vadeli planlarını değiştirmişti.

Firma telifli kitapların sadece küçük bir bölümünün internet üzerinden okuyuculara sunulacağını ve bu sitelerde okuyucuları yayıncıların ve yazarların internet sitelerine yönlendiren bağlantılar bulunacağını söylüyor.

Ancak bunların yeterli olmayacağı yönünde eleştiriler yapılıyor.

Önceden açıkça izin alınmaksızın, eserlerden ne kadar küçük olursa olsun bazı bölümleri internet üzerinde yayımlamanın telif haklarını çiğnediği savunuluyor.

Ayrıca Google'ın her ne kadar içlerinden küçük bir bölüm internette yayımlanacak olsa bile, arşivlemek için kitapların tamamını elektronik olarak taramak zorunda olduğunu söylemesinin de kuşkulara neden olduğu belirtiliyor.

Bir kitabın sisteme girmesinin ardından, bir gün tamamına da internet üzerinde herkesin ulaşabilmesinden endişe ediliyor.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2005 Cuma 00:02:28
Güncelleme :5 Kasım 2005 Cumartesi 00:34:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?