18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Güneş enerjisiyle çalışan uzay aracı

Astronom Carl Sagan’ın fikir babası olduğu güneş enerjisiyle çalışan ilk uzay aracı ’Cosmos I’, Rusya’ya ait balistik füze rampası ile 2005’in mart ayında fırlatılacak.

Uzay macerasında bir rüya daha gerçekleşti ve güneş enerjisiyle çalışan uzay aracı tamamlandı.

1996’da yaşama veda eden astronom Carl Sagan ve Bruce Murray’nin bir projesi olan ’Cosmos I’, Rus uzay havacılığı şirketi ’NPO Lavoçkin’ tarafından yapıldı. Aracın finansmanı Sagan ailesi tarafından sağlandı.

Enerji bitse bile yola devam

Uzay araştırmalarında bir ilk olan güneş enerjili uzay aracı Cosmos I’in maliyeti 4 milyon dolar. Aracın güneş yelkeni adı verilen enerji panelleri, yıldızlarası yolculukları destekleyecek teknolojilerin ilk adımı olarak niteleniyor.

Güneş Sistemi’nin uzak köşelerinde ışınlar etkisini yitirse bile, yeterli enerji biriktirilmesi durumunda yüksek hızlarda uzun mesafeler katetmek mümkün.

Yelkenler güneşe bakacak

Araç, 800 kilometre yükseklikte yaklaşık bir ay boyunca yörüngede kalacak. Cosmos I, Dünya yörüngesine girdiğinde etrafındaki sekiz güneş yelkeni açılacak.

Her biri 15.5 metre büyüklüğündeki güneş yelkenleri açıldığında uzay aracı, her yönden güneş ışığı çekebilecek. Yelkenler güneşin yönüne göre dönerek enerji üretimini asgariye çıkaracak.

2001’de başarılamadı

Güneş enerjisini çeşitli ülkelerin uzay çalışmalarına entegre etmeye çalıştığı biliniyor. Ancak, şimdiye dek hiçbir araçta, güneş enerjisi hareket amaçlı olarak kullanılmamıştı.

Daha önce 2001 yılında yapılan bir denemede, Cosmos I’in başka bir versiyonunun fırlatma işlemi başarısızlıkla sonuçlanmıştı
cnn
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2004 Pazar 15:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?