19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Havada hız rekoru

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geliştirdiği X-43A adlı uçağın prototipi, ikinci deneme uçuşunda sesten 10 kat hızlı uçmayı başararak yeni bir dünya rekoru kırdı.
Pasifik Okyanusu’ndaki test uçuşu NASA bilimadamları tarafından yakından izlenirken, X-43A Program Yönetmeni Vincent Rausch, pilotsuz hipersonik uçağın saniyede 3.2 kilometre hıza ulaştığını belirterek, son test uçuşunun havaclık tarihinde yeni bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

3.65 metre uzunluğundaki ve 1.50 metre genişliğindeki X-43A, önce ABD ordusunda ağır bombardıman uçağı olarak kullanılan B-52 tipi bir savaş uçağıyla havalandı ve ardından Pasifik Okyanusu üzerinde fırlatıldı.

ABD medyasında yer alan haberlerde, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bu yeni teknolojiyle yakından ilgilendiği belirtilirken, ABD Hava Kuvvetleri’nin, 6 ton bomba ya da füze taşıyabilecek ve dünyanın herhangi bir bölgesine iki saat içinde ulaşabilecek bir uçak geliştirmeyi hedeflediği kaydediliyor.

Mart ayındaki ilk test uçuşu sırasında prototip 8 bin kilometrelik hıza çıkarak, sesten yedi kat hızlı uçmayı başarmıştı.

NASA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 12:58:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?