30
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

HD DVD öldü, yaşasın Blu-ray!

Geçmişte Betamax ile VHS’nin yaşadığı format savaşına benzetilen HD DVD, Blu-ray mücadelesinde kazanan taraf Sony’nin desteklediği Blu-ray oldu. Ağır yenilgi alan Toshiba, 1.3 milyon HD DVD kullanıcısından özür diledi.

DVD’den sonra gelecek olan endüstri standardı konusunda Sony’nin Blu-ray’e, Toshiba’nın HD DVD’ye destek vermesiyle başlayan format savaşları son buldu. 80’lerdeki Betamax ile VHS formatları arasındaki yarışa benzetilen yeni nesil HD formatı savaşının galibi Sony yani Blu-ray oldu. Toshiba HD DVD üretimine devam etmeyeceğini açıkladı. 

Tek katmanlı bir DVD’nin 4.7 GB, çift katmanlının 8.4 GB’lık depolama kapasitesini, tek katmanda 25 GB’a, çift katmanda ise 50 GB’a taşıyan Blu-ray’in galibiyetinde film endüstrisi, bilgisayar dünyası ve zincir mağazalardan gelen desteğin büyük katkısı oldu. Elbette bu gelişmede, Blu-ray’in yapılan pek çok bağımsız testte, yüksek tanımlı görüntü ve ses sistemlerinde açık ara farkla galip gelmesinin de payı büyük.

Noktayı Wal-Mart koydu
Blu-ray’i galibiyete götüren gelişmeler özetle şöyle: Warner Bros, Disney, Sony Pictures, Paramount Pictures, MGM, Fox ve Netflix, Blu-ray’i destekleyeceklerini ifade ettiler. 

Best-Buy, internet sitesinde yüksek tanımlı video, video oynatıcı, televizyon ve benzeri ürünlerin bulunduğu kategori başlıklarında resmi olarak Blu-ray’i önereceğini açıkladı. 

Dünyanın en büyük market zinciri Wal-Mart, HD DVD ürünlerinin satışını Haziran 2008’de tamamen durduracak. Wal-Mart, yaptığı açıklamada HD DVD oynatıcı, film gibi bütün HD DVD ürün stoklarını eriteceğini, yüksek tanımlı ürünler söz konusu olduğunda stoklarını Blu-ray’e ayıracağını duyurdu.

1.3 milyon kullanıcı yandı!
Bu gelişmelerin ardından Toshiba, önce fiyatları yüzde 50’ye kadar düşürme yolunu seçti. Piyasada bunun herhangi bir etkisi olmayınca şirket baskılara dayanamadı ve mücadeleden vazgeçtiğini duyurdu. Toshiba’nın, 'artan giderleri kısmak’ için bu yarıştan çekilmesinin ardından, yaptığı duyuruyla adeta HD DVD kullanıcılarından özür diledi. Bugüne kadar farklı kategorilerde 1.3 milyon HD DVD oynatıcı ve kaydedicinin piyasaya çıktığının tahmin edildiği belirtilerek, firmanın bu alanda gireceği maddi sıkıntıdan daha fazla tüketicilere verilen zarardan pişman duyulduğu belirtildi. 

Yarıştan yenilgiyle ayrılan bir diğer firma da Microsoft... Xbox oyun konsollarında HD DVD teknolojisini destekleyen ve yaklaşık 300 bin ürünü piyasaya süren Microsoft’un bu gelişmelerin ardından bugüne kadar destek vermeyeceğini açıkladığı Blu-ray’e dönme ihtimali oldukça güçlendi. Samsung, LG, Intel, HP ve NEC de yenilgiye uğrayanlar listesine girdi.


Blu-ray teknolojisi nedir?

Yeni nesil optik disk formatı Blu-ray, Sony’nin yanı sıra Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, TDK ve Thomson’ın da bulunduğu “Blu-ray Disk Birliği” tarafından destekleniyor. Blu-ray diskler film ile müzik endüstrisi, bilgisayar, yazılım, depolama ve oyun dünyasında kullanılıyor.
Bu format özellikle yeni nesil yüksek çözünürlüklü (HD) videoların tek bir diskte saklanabilmesi özelliğiyle öne çıkıyor. Tek katmanlı bir Blu-ray disk 25 GB kapasitesiyle 2 saatten fazla HDTV kalitesinde görüntü veya 13 saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Ticari olarak tek katmanlı ve çift katmanlı olarak piyasada yer alan Blu-ray’in yeni prototipleri ise 100-200 GB seviyesine kadar çıkıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 16:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?