30
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Hedef en incesi

Geçtiğimiz yıl 222 bin ziyaretçiyi ağırlayan, Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA 2008, Almanya’nın Berlin kentinde kapılarını açtı. 1.125 firmanın katılımıyla düzenlenen fuarda 11 Türk firması da yer aldı.
Vestel, Beko-Arçelik gibi uluslararası pazarda ağırlığı olan Türk firmalarının yanı sıra etkinliğe katılan diğer şirketler, Atmaca Elektronik, Crea Bilişim, Fer Dış Ticaret, Beko,Grundig, NBA Mobilya, Stor Mobilya, Teknoart Sanayi Ürünleri, Termikel Madeni Eşya’dan oluştu. Fuarda tanıtılan yeni modeller arasında sahip olduğu özellikleriyle şu modeller dikkat çekiyor

1 milyon kontrast oranı

Sony, Avrupa pazarında satışına başlayacağı gelişmiş ekran kalitesi sunan üç yeni televizyonu tanıttı. 3 milimetre kalınlığında olan XEL-1, tepki zamanını mikrosaniye ile ölçüyor. Kontrast oranı ise 1.000.000:1.
Bravia EX-1 PictureFrame çerçeve şeklinde tasarlanmış bir ürün. Kablosuz HDMI yayın fırsatı sunan ürün, kablosuz özellikleriyle dikkat çekiyor. ZX-1 modeli ise, 9.9 milimetre kalınlığında ve kablosuz HDMI kullanıyor.
Yeni model televizyonun ekran frekansı 200 Hz.’e işaret ediyor.
IFA’da tanıtılan ince seri televizyonlar arasında Sharp Aquos XS1 modeli de var. 23 milimetre inceliğindeki televizyon, ekran boyutunda 52 ve 65 inç boyutuna kadar çıkabiliyor. 10.000:1 kontrast oranına sahip olan ürün, full HD özelliğe sahip.

Saniyede 60 kare çekiyor

Casio, bugüne kadar görülmeyen yüksek performans ve fotoğraf çekme fonksiyonuna sahip modeli EX-F1’i IFA’da duyurdu. Casio’nun yeni modeli gözün bile göremeyeceği ayrıntıları yakalayabilme özelliğine sahip. 6 megapiksel çözünürlüğü ve 12 x optik zoom’u bulunan makine yüksek hızda video kaydı özelliğine de sahip. Casio saniyede 60 kare fotoğraf çekebilme yeteneğine sahip.

Fujitsu’nun miniği

Dizüstü bilgisayarların daha ucuz, küçük ve daha düşük özellikli modelleri olan netbook’lar bu yıl IFA’nın gözdelerinen oldu. Bunlardan biri olan Fujitsu Siemens Amilo Mini netbook, fuarda tanıtıldı. Amilo Mini küçük ve hafif, 9 inç ekrana sahip. Amilo Mini, 1 Gigabyte hafızaya sahip olacak.

Vestel, TV'de ince seriyi sergiliyor

Fuara katılan Vestel’in sergilediği yeni ürünler arasında 32 mm incelikteki Slim LCD TV, yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan Eco TV, LCD ve plazma dijital reklam panosu dikkat çekiyor

Vestel, beyaz eşya standında kısa bir süre satın aldığı Vestfrost markalı ürünleri de tanıtıyor.

Hedef 4 milyar dolar

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili ve Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, “Bu tip fuarlar er meydanı. Firmalar kendilerini test ediyor.
Biz de kılıçlarımızı kuşandık ve dünya devleriyle aynı anda en son teknoloji ürünlerimizi sergiliyoruz” diye konuştu. Bu yıl elektronik ve beyaz eşyada toplam 3.6 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini kaydeden Turan Erdoğan, geçen yıl 3.6 milyar dolar olan cirolarını da 4 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını anlattı.
Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu yıl 4 milyon adet LCD, 2.5 milyon adet tüplü televizyon ihraç edeceğiz. LCD’de hedefimiz 2011 sonunda yüzde 25 pazar payına ulaşmak. Kahverengi eşyada dünyada 8, Avrupa’da 5’inci sırada. Hedefimiz elektronikte liderliğe odaklanarak dünya liderler liginde ilk 3’e girmeyi hedefliyoruz.”
Top Up TV ile anlaşma yaptıklarını ve Premier lig maç yayını için dijital kutu üreteceklerini anlatan Turan Erdoğan, “1 milyondan fazla abonesi olan Top Up, Premier Lig’de maç veren ikinci şirket. Bizden önümüzdeki yıl 1 milyon adet kutu istedi” dedi. Erdoğan, Türk Telekom’a da IPTV için kutu üreteceklerini de kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 14:39:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?