31
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

Herkes oyun peşinde!

Dijital eğlence kategorisinin en hızlı gelişen alanı video oyun dünyası dev teknoloji firmalarının ardından şimdi de cep telefonu operatörleri ve üreticilerini kapsama alanına aldı.

Sony, Nintendo ve Microsoft’un kıyasıya rekabet ettiği video oyun pazarı, 2007’de 37.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 18.5’lik büyüme yaşanan pazarda, özellikle Nintendo’nun ciddi çıkışı dikkat çekiyor. PriceWaterhouseCoopers’ın istatistiklerine göre video oyun pazarı 2011’e kadar kadar büyüme trendini sürdürecek. 2011 yılına gelindiğinde 49 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşılması öngörülüyor. 

Dijital eğlence kategorisinde ciddi bütçelerin ayrıldığı bu pazar, son yıllarda reklam dünyasından da ilgi görmeye başladı. Burger King, Pontiac ve 7-Eleven markaları Halo serisini oldukça iyi kullanan güçlü markalar. Halo’nun ilk iki serisinin 14.8 milyon kopya satması, 3’üncü serinin kısa sürede 1 milyonluk satış rakamını yakalamasının ardından firmaların oyun dünyasına olan ilgisi üst seviyeye çıktı.

e-dünyaya hoş geldiniz
Second Life gibi sanal oyun dünyası fikri ise pek çok firmaya ilham kaynağı oldu. IBM, Intel ve Sun Microsystems kendi sanal dünyalarını oluştururken Reuters, Armani, BBC gibi markalar bu yeni dünyada iş yapmaya başladılar.
Video oyun dünyasındaki reklam pazarının büyüklüğü 2006 yılında 315 milyon dolara ulaşmıştı. 2007’de de bu alanda ciddi büyüme bekleniyor. Parks Associates’in 2011 yılı beklentisi ise bu kategoride 1.2 milyar dolar seviyesinin yakalanması.

Mobil oyun geliyor
Video oyun dünyasındaki gelişmede en büyük etken hiç şüphesiz, son teknolojileri kullanarak gitgide daha gerçekçi oyunların altına imza atan üreticiler oldu. Oyun üreticileri bu alana ciddi kaynak ayırdı. Hatta milyon dolar bütçeli filmlerin yerini yeni nesil oyunlar almaya başladı. 

Oyun dünyasının son gözdesi ise hızla yaygınlaşan cep telefonu kullanıcıları oldu. 2006 yılında 2 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan mobil oyun pazarında, 2007’nin yaklaşık 3 milyar dolarlı seviyelerden kapatılması bekleniyor. Cep telefonu üreticileri ve operatörler ile büyük anlaşmaların altına imza atan oyun üreticileri bu alanda ciddi büyüme öngörüyor. 

Türkiye pazarına bakıldığında ise video oyun pazarında kopya oyun pazarının, yasal oyun piyasasını katladığı öngörülüyor. Buna rağmen bu pazarın 20 milyon dolarlar seviyesinde olduğu ifade ediliyor. Ciddi kaçağa rağmen, kayıt dışı ile mücadele için ciddi önlemler alınmış değil. Hatta bu sebeple Microsoft, oyun konsolu XBox’ı Türkiye’ye getirmiyor. Video oyun bu piyasasını 15 milyon dolarlık büyüklükle mobil oyun pazarı takip ediyor. Türkiye’de aylık 120 bin mobil oyun satıldığı belirtiliyor.

Kutulu mobil oyunda vergi avantajı var
Türkiye’de mobil oyun pazarında faaliyet göstermek üzere kurulan Mobiga, 'kutulu oyun’ adlı ürünlerini piyasaya çıkardı. Türkiye’de operatörler tarafından fatura edilen mobil oyunlardaki vergi yükünden kullanıcıları kurtaracak bu yöntemde, normalde 108 kontöre satılan oyunlar 8.90 YTL fiyatla satılacak. Mobiga yetkilileri 108 kontörlü oyunlarda yaklaşık 47 kontörün vergiye gittiğini, kutulu oyunla bu yükten abonenin kurtulacağını kaydetti. 108 kontörün operatörlerde YTL karşılığı yaklaşık 17.5 YTL. Oyunlar perakende zincirleri ve bakkallarda satılmaya başlandı.

En çok ilgi çeken oyunlar
BioShock
Call of Duty 4
Assassin’s Creed
Halo 3
Super Smash Bros. Brawl
Grand Theft Auto IV
ScrewAttack
Final Fantasy XIII
Resident Evil 5
Gran Turismo 5 Prologue

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 16:11:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?