22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Hotmailiniz çalındıysa geri alın

Milyonlarca insan artık iletişimi sadece ve sürekli bir şekilde internet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Hele hele MSN Messenger'ı kullanmayanınız yok denecek kadar azdır. Ancak bazı kötü niyetli kullanıcılar insanların özellerine göz diktikleri için tüm e-mail hesabı kullananların artık çok daha dikkatli ve bilinçli olmaları gerekiyor. Var olan e-posta adresinin posta kutusuna gelen mesajları emin olmadan yanıtlamak ya da ekli iletileri bilgisayara indirmek başınızı oldukça ağartabilir.

Yazımızda kendinize bir e-mail hesabı açarken veya var olan e-posta hesabınızı korumak için yapmanız gerekenleri ve çaldırdığınız e-posta adresi ve şifrenizi geri almanın yollarını bulacaksınız.

Bir Hotmail hesabı açmaya karar verdiniz, e-posta adresinizin adını belirlediniz ve sıra geldi şifrenizi seçmeye. Şifrenizi oluştururken önem vermeniz gereken en önemli şey harf ve rakam karakterlerini birlikte kullanmanız olacaktır.

E-posta adresi şifresi belirlerken asla ve asla soyadınızı, doğum tarihinizi, tuttuğunuz takımı ya da sevdiğiniz birinin ismini şifre olarak tanımlamayın. Bu tür kolay şifreler sizin aklınızda çok kolay kalacağı gibi mail adresinizi ele geçirmek isteyenler içinde bir kolaylık sağlayacaktır. Uzun lafın kısası mail şifreniz ne kadar çok karmaşık karakteri bir arada barındırırsa o kadar güvenli olacaktır.

Var olan e-posta adresinizi korumanın kolay ve bir o kadar da etkili yolları vardır. Bunlardan ilki hesap profilinize girip ikincil bir e-posta adresi eklemeniz olacaktır. Ters bir durum yaşamanız durumda ikincil posta kutunuz sizlere derman olacaktır.

İkinci olarak, kaliteli bir gizli soru seçeneği oluşturun. Mail profilinizde size annenizin kızlık soyadı, tuğunuz takım, arabanızın rengi ya da evcil hayvanınızın ismi gibi standart sorular bulunmaktadır. Bunlara cevap verirken gerçeklik dışına çıkmanız güvenliğinizi artıracaktır. Mesela arabanızın markası yerine aklınızdan çıkmayacak bir deyim ya da atasözü yazmanız menfaatinize olacaktır.

Eğer bilgisayarınız bir ağa ya da internete bağlıysa mutlaka sürekli güncellenen bir antivirüs yazılımı kullanmanız gerekiyor. Posta kutunuza gelen herhangi bir maili şahsi bilgisayarınızı kullanarak açıyorsanız öncelikle iletinizi internet tarayıcınız dışına çıkarmadan net sayfası üzerinde denetleyin. Eğer posta tanımadığınız bir adresten gelmişse ve içinizi huzursuz edecek bir şeyler hissediyorsanız asla bilgisayarınıza indirmeyin.

Toplu bir bilgisayar ağına bağlıyken, MSN Messenger'ınızdan ya da başka paylaşım programları yardımıyla tanımadığınız kişilerden kesinlikle dosya almayın ya da varolan dosyalarınızı paylaşmayın. Unutmayın ki farkında olmadan alacağınız tek satırlık bir komut dosyası bile sisteminizde problemler oluşturabilir.

Posta kutunuza belki de her gün onlarca, kaynağı belli olmayan ve reklam amacıyla gönderilmiş mailler düşmektedir. Bu maillerin bir kısmı ise istenen bilgileri verdiğinizde size çeşitli hediyelerin ya da ayrıcalıkların tanınacağından bahsederler. Bunların hemen hepsi tuzak maillerdir.

Bunları gönderen kişilerin tek amacı bir şekilde sizin e-mail şifrenizi ele geçirmek ve dolayısıyla da hesabınızı elinizden almaktır. Böyle bir sorunu yaşamamak için ucunda her ne vaat ediliyorsa edilsin şifrenizi, gizli sorunuzu ve cevabınızı asla ve asla bir başkasıyla paylaşmamanız gerekiyor.

 

Eğer posta kutunuza eviniz dışındaki bir bilgisayar yardımıyla ulaşmak ya da Messenger ile oturum açmak isterseniz "keylogger" olasığını aklınızdan çıkarmamanız gerekir.

Bilgisayara bir keylogger yüklüyse girilen bütün şifreler hafızada tutulur ve daha sonra bilgisayar sahibi tarafından tüm bilgiler görülebilir. Keylogger'a yakalanmamak için pratik bir yöntem kullanabilir ve programı kandırabilirsiniz. Örneğin şifreniz "123456" olsun. Bunu yazmanız gereken yere yazarken önce "456" yı yazın. Daha sonra mouse'yi kullanarak 4'ün başına tıklayın ve "123"ü sıralayın. Keylogger bu hareket sonunda şifreyi "456123" olarak kaydedecektir ve şifrenizi sıralı bir şekilde gösteremeyecektir.

Hotmail Hesabınız Çalındıysa Geri Alın!

Eğer Hotmail hesabınızın çok değerli şifresi kötü yazılımlar ya da kendi dikkatsizliğiniz yüzünden kötü niyetli kullanıcıların eline geçmişse ve yine onlar tarafından değiştirilmişse fazlasıyla üzülüp, canınızı sıkmaya hiç gerek yok.

Microsoft Hotmail Live Teknik Destek sayesinde mailinizi ve şifrenizi tekrar geri alabilirsiniz. Bunu otomatik bir program kullanarak değil, ancak teknik destek sayfasından müşteri hizmetlerine e-posta yoluyla ulaşarak yapabilirsiniz. Müşteri hizmetleri şu an için Türkçe dil desteği vermemekte ancak İngilizce dil seçeneğini kullanarak da fazla zorlanmadan çalınan şifrenizi ikincil bir mail hesabınızı kullanarak geri alabilirsiniz. Ancak diğer dillerde daha iyiyseniz tabi bildiğiniz yoldan ilerlemek daha mantıklı olacaktır.

MSN Hotmail Dilekçenizi Hazırlayın

MSN Teknik Destek Sayfası

Karşınıza çıkacak sayfadan öncelikle İngilizce seçeneğine gelerek tıkladığınızda karşınıza hangi verilen servislerin bir listesi çıkacaktır. Bu listeden MSN Hotmail seçeneğinin üzerine gelin ve tıklayın.

Önünüze gelecek sayfa asıl işlem sayfasıdır. İlk bölümün birinci kutucuğuna adınızı soyadınızı, ikincisine servis ile yazışmanızı gerçekleştireceğiniz ikincil e-posta hesabınızı, üçüncü kutucuğa ise başına kötü haller gelen mailinizi yazın ve ikinci adıma geçin.

İkinci adımın ilk kutucuğunda "Connection/Sing in Problem seçeneğini belirledikten sonra ikinci kutucukta "Username/Password Error" seçeneğini onaylayın.

Dilekçenizi Yollayın ve Sonucu Bekleyin

Üçüncü kutucuğa ise yaşadığınız problem hakkında küçük bir dilekçe yazmanız gerekiyor. Hotmail hesabınıza giremediğinizi ve şifrenizin izniniz dışında başkaları tarafından alınmış olabileceğine dair bir şeyler yazmanız gerekiyor. "My Hotmail Account does not work and it might be stollen" şeklinde basit bir cümle yazmanız bile teknik servisin probleminizi çözmesine yardımcı olacaktır.

Dördüncü kutucukta ise "Frequency of the issue" kısmında "always present" seçeneğine gelin. Diğer soruları da doğru bir şekilde yanıtlayın. Artık dilekçeniz hazır olduğuna göre "Submit" e tıklayarak sorununuzu destek merkezine iletebilirsiniz. Size e-mail yoluyla en kısa zamanda bir çözüm sunulacak ve yepyeni şifreniz, güvenlik sorunuzla mailinize tekrar kavuşabileceksiniz.

 

 

chip online
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2007 Salı 07:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?