18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Hubble uzay teleskobu vedaya hazırlanıyor


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın en başarılı projelerinden biri olan Hubble uzay teleskobu iki yıl içinde tarihe karışacak.

10 yıldan uzun süredir uzayda bulunan teleskop, bilimadamlarının birçok keşif yapmalarını sağlamış ve Hubble sayesinde uzayda bulunan çok sayıda değişik cismin fotoğrafları çekilmişti.

Ancak iki yıl önce Columbia uzay gemisinde meydana gelen kazanın ardından, NASA, Hubble’ın ömrünü 2010 yılına kadar uzatmanın çok riskli olacağını belirterek bunun maliyetinin yaklaşık iki milyar dolara varacağını dile getirdi ve böyle bir göreve hazır olmadığını açıkladı.

Hubble’ın mecburi iniş yapması yönündeki karar bekleniyordu ancak yine de hayal kırıklığı yarattı.

Daha geçtiğimiz hafta, teleskobun akıbeti hakkında kongrede yapılan bir oturumda, teleskoptan gelen verileri toplayan kurumun direktörü olan Doktor Steven Beckwith, bilimsel randıman ve kamu yararı açısından Hubble’ın ’bir numara’ olduğunu söylemişti.

Fakat Hubble’ın güvenli bir şekilde yörüngede kalabilmesi için bakıma ihtiyacı var.

Ve NASA, Columbia uzay gemisi felaketinin ardından astronotlarının hayatlarını böylesi bir görev için riske atmaya hazır değil.

Bu hizmetin robotlar tarafından yürütülmesi fikri de rafa kaldırılmış durumda.

Bunun yerine NASA’nın bütçesinde, Hubble teleskobunun dünyaya kontrollü ve güvenli bir şekilde düşürülmesi için 93 milyon dolar ayrıldı.

Hubble’ın düşürülmesiyle, astronomlar da gökyüzündeki en dikkatli gözlerinden, 2011 yılına dek mahrum kalacaklar.

2011 yılında, Hubble’ın uzun vadede yerini alacak bir teleskop yerleştirilecek. NASA, Hubble’ın sonunun geldiğini daha önce de açıklamıştı.

Bir yıl önce bu açıklama yapıldığında, kamuoyu ve kongrede yürütülen geniş çaplı kampanyanın sonucunda, teleskobun imhası ertelenmişti.

Şimdi yeni bir kampanyanın daha başlatılacağı belirtiliyor.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 17:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?