19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

IBM'den 3 boyutlu tıp teknolojisi

IBM, Almanya'nın Hannover şehrinde devam eden dünyanın en büyük bilgisayar ve iletişim fuarı CeBIT'te, sağlık sektöründe kullanılmak üzere geliştirdiği yeni teknolojinin tanıtımını yaptı.


IBM Data Analizi ve Optimizasyon Bölümü Araştırmacısı Dr. Andre Elisseeff, IBM'in hastanelerde büyük kolaylık sağlayacak 3 boyutlu yeni programını CeBIT Fuarı'nda tanıttı. Alisseeff, "Burada gördüğünüz, insan vücudunun üç boyutlu yansıması. Kağıt üzerinde değil, görsel bir yöntemle bu bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Hedef, hastanın tüm verilerine bir tık ile ulaşmak. Yani doktorlar kendi bilgisayarlarında olan sağlık bilgilerini insan vücudu üzerinde görebiliyor. Aynı zamanda hastaya da sorunun nerede olduğunu gösterebiliyor.

Sorunlu noktaya tıklayarak, tüm bölge hakkında bilgi edinilebiliyor" diye konuştu. Programın sadece doktorlar için değil, aynı zamanda hastalar için de ilginç olduğunu ifade eden Elisseeff, "Program, hasta ile doktor iletişimi için çok iyi bir imkan sunuyor" dedi. Programın, IBM'in partneri olan ve Danimarka'daki Aalborg Hastanesi'nde denendiğini belirten Elisseeff, "Bize yardımcı olan cerrahlar, hemşireler ve sekreterler bulunuyor. Bu sistemi oluşturmamızda bize destek
oluyorlar" ifadelerini kullandı.


Sistem, hastanelerde var olan bilgisayar teknolojisinin üzerine kuruluyor ve var olan verileri aramada, görselleştirmede kullanılıyor. Üç boyutlu bu sistem, hastanenin bilgisayarlarına yapılan tüm girişleri bünyesine alıyor. IBM uzmanları, sistemin sonbaharda tüm dünya hastanelerinin hizmetine sunulacağını söylüyor. Programın fiyatı henüz belli olmasa da karşılanabilir bir fiyat olacağı dile getiriliyor.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 03:07:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?