22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

İhale, 7 Eylül'e ertelendi

DÜNYADA 2000 yılından bu yana kullanılan ve 3G olarak bilinen üçüncü nesil mobil teknolojinin Türkiye’ye gelişi biraz daha ertelendi. GSM operatörlerinin pek hevesli göründüğü 3G teknolojisinin 25 Mayıs’ta yapılması beklenen ihalesi, Telekomünikasyon Kurumu tarafından seçim sonrasına iptal edildi. Daha hızlı internet erişimi, görüntülü konuşma gibi imkanlar sağlayan 3 G teknolojisi için 4 lisans verilecek olması nedeniyle 4 ayrı ihale gerçekleştirilecekti.

7 EYLÜL’DE YAPILACAK: 

Telekomünikasyon Kurumu tarafından, ilan edilen ihale tarihine 3 gün kala yapılan açıklamasında, dört adet "IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi"nin önceki gün alınan bir kararla iptal edildiği açıklandı. Açıklanan yeni takvime göre ihale 7 Eylül Cuma günü yapılacak. Açıklamada, erteleme kararına ilişkin bir gerekçe belirtilmedi. Ancak yapılan yorumlar ihalenin 22 Temmuz seçimleri nedeniyle ertelenmiş olabileceği yönünde.

ŞARTNAMELER ALINMIŞTI: 

UMTS olarak da bilinen 3G mobil telefon hizmetlerinde 4 ayrı lisans verilmesi için geçen ay ihaleye çıkan Telekomünikasyon Kurumu, katılımcılardan şartnameye uygun tekliflerini en geç 24 Mayıs’ta teslim etmelerini istemişti. İhale için Turkcell, Vodafone ve Avea’nın yanı sıra Doğan Holding ve Etisalat da şartname aldıkları belirtiliyor. Başta Turkcell olmak üzere operatörler üçüncü kuşak cep telefonu hizmeti vermeye hazır olduklarını açıklarken, ihale açılış fiyatının ise çok yüksek bulunduğu biliniyor.

A LİSANSI 252 MİLYON EURO: 

Daha önce verilen 3G hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ilanına göre, 4 lisans verilecek ve bu kapsamda 4 ayrı ihale yapılacak. Her ihalede kapalı teklif usulü uygulanacak ve en yüksek 3 kapalı teklif sahibi en yükseği alt sınır olmak üzere, açık artırma yoluyla sözlü teklif vermeye davet edilecek. İhale sonucunda en yüksek fiyatı veren şirket ihale komisyonunca ihaleyi kazanmış şirket olarak kabul edilecek. Bakanlar Kurulu, 3G hizmet ve altyapıları için 4 işletmecinin yetkilendirileceğine karar vermiş ve asgari lisans bedelleri ise tahsis edilecek bant genişliğine göre lisans tahmin bedellerini de A lisansı için 252 milyon Euro, B lisansı için 224 milyon Euro, C lisansı için 194 milyon Euro ve D lisansı için de 140 milyon Euro olarak belirlemişti.

BİR AN ÖNCE GELSİN: 

Turkcell Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Filiz Karagül Tüzün, Telekomünikasyon Kurumu’nun 3G kurulmasını öngören lisans ihalesinin ertelenmesi kararına saygı duyduklarını, ancak Türkiye için önemli olan bu teknolojinin bir an önce gelmesini istediklerini kaydetti.

Avea: Önce numara taşınabilsin

KARAR sonrasında bir açıklama yapan Avea, bunun numara taşınabilirliği uygulamasına geçilmesi için bir fırsat olabileceğini savundu. Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Avea’nın yapılacak 3G ihalesine ve teknik altyapısına yönelik hazırlıklara devam edeceği belirterek, açıklamasında şöyle dedi: "Alınan iptal kararı neticesinde beliren önümüzdeki süreç, mevcut GSM abonelerinin 3G hizmetlerinden de numaraları değişmeksizin yararlanmalarını sağlayacak ’mobil numara taşınabilirliği’ uygulamasının hayata geçirilmesi için önemli bir fırsat olacak. Numara taşınabilirliğine yönelik çalışmaların tamamlanmasının ardından 3G hizmetlerinin başlayacak olması, tüketici menfaatleriyle birlikte gerçek rekabet ortamının oluşması açısından en doğru zamanlama olacaktır."

Dünyada sorun oldu

TÜRKİYE’de de ilan edilen bedellerin yüksek bulunduğu 3G lisansında, dünyada henüz alıp da bundan kár edebilen bir operatör mevcut değil. Almanya, Portekiz, İsviçre ve Danimarka’da, 2000 ve 2001 yıllarında satılan 3G lisanslarını alan operatörler kár edemeyince lisanslarını iade etti. İspanya ve İtalya’da ise 3G operasyonları donduruldu. Avrupa’nın diğer ülkeleri 3G için lisans vermekten vazgeçti. İsveç ve Estonya lisansları ücretsiz vermek zorunda kalırken, diğer ülkelerde de bedeller Türkiye’nin belirlediği fiyatların çok altında gerçekleşti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 08:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?