15
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

İhaleye tek firma girebilecek

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, 3. Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasını öngören ihalenin iptaline ilişkin karara, "Bundan sonra tek bir operatör girse dahi lisansın verilmesiyle ilgili gerekli zeminin hazırlanması" ifadesinin konulduğunu bildirdi.

Acarer, cep telefonlarındaki kapsama alanı sorununa dikkati çekerek, "İnternet haberleşmesi veya yüksek hızda veri iletişiminden vazgeçtim en azından adam 'alo' diyebilsin. İmtiyaz sözleşmesindeki kapsama alanı konusunu incelemeye aldık. Bunu ya mevcut imtiyaz sözleşmesiyle çözeceğiz ya da 3. nesilde çözeceğiz" dedi.

Acarer, sözlerine şöyle devam etti:

"Telekomünikasyon Kurumu, karar verirken, konsensüs sağlanamamış konularda mutlaka ve mutlaka Türkiye'nin lehinde karar verir. Şirketler gibi ekonomik açıdan olaya bakmaz. Bizim buradaki var oluş nedenimiz Türkiye Cumhuriyeti devletinin yüksek menfaatleridir. O nedenle bizim bütün kararlarımızın bu şekilde değerlendirilmesi zorunludur."

Acarer, Telekomünikasyon Kurulu'nun 5 saatlik toplantısının 3 saatinin bu konuya ayrıldığını, kurul üyelerinin, kendi düşüncelerini oluşturmaları için kararın alındığı toplantıdan önce hiç bir araya gelmediklerini anlattı. Herkesin görüşünü belirtmesinin ardından ihalenin oy birliği ile iptal edildiğini kaydeden Acarer, şunları söyledi:

"Kurul toplantısında bir karar daha alındı. Bu karar, ileriye dönük. Bundan sonra emsal teşkil edebilir. Bu kez diğer iki operatör girmezse veya bir tanesi bile girmese yine sıkıntılı bir konu olacak. '3. nesil gereksizdir' lafı teknolojik gelişmelere uygun bir laf değil. Biz bunu mutlaka vermek istiyoruz ama diğer ikisi, hatta bir tanesi girmezse ömrübillah verilemeyecektir demektir. O yüzden, kurul kararının ikinci maddesine, 'bundan sonra tek bir operatör girse dahi lisansın verilmesiyle ilgili gerekli zeminin hazırlanması' ifadesi konuldu."

Acarer, yeni şartnamede bu konuda bir çalışma yapılacağını belirterek, "Bu şartnameye göre verilemez miydi? Verilebilirdi ama verildiği zaman ortaya çıkacak sonuçlar rekabet açısından telafisi imkansız bir takım sıkıntılara yol açabilirdi" dedi.

Tayfun Acarer, yeni 3G ihale sürecinin ne zaman başlayabileceği konusunda ise şunları kaydetti:

"Bakanlar Kurulu bize 6 aylığına yetki vermişti. O konuda yeniden hazırlık yapacağız ve bunu tekrar Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere Ulaştırma bakanlığına göndereceğiz. Orada bir süreç var. Süreci belirlemek mümkün değil ama bana göre 4-5 aydan aşağı olmaz. Lisansın verilmesi süreci önümüzdeki yılın ilk çeyreğine sarkar ama ne kadar sarkar onu bilemiyorum. Çünkü kurumun dışına çıktığı zaman olay, o konuda bir fikir yürütmek oldukça zor."

AA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 18:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?