22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

İlk Malezyalı astronot uzayda

İlk Malezyalı astronot, ülkesindeki coşkulu kutlamalar ve dualar eşliğinde Rus Soyuz TMA-11 ile uzaya gitti. Malezyalı astronot Şeyh Muzaffer Şukor'u taşıyan roket, Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden Moskova saatiyle 17.22'de (TSİ 16.22) fırlatıldı.

Uzay gemisinin cuma günü Uluslararası Uzay İstasyonu ile kenetlenmesi bekleniyor.

Şukor'un ülkesinde büyük heyecan uyandıran uzay yolculuğuna başlayışı, Malezya'da televizyonlardan canlı olarak yayınlandı.

Malezya Kralı Mizan Zeynel Abidin, Şeyh Muzaffer'in uzaya gidişini "Bu, tüm Malezyalılar için gerçekten tarihi bir an" sözleriyle özetledi. Kral Mizan, Şeyh Muzaffer'in yolculuğunun ülkenin bilim, teknoloji alanlarında daha ileriye ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi.

Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi ise Şeyh Muzaffer'in yolculuğunun güven içinde geçmesi için yaklaşık 1000 kişiyle birlikte dua etti. Kalabalık, Kuala Lumpur'da kongre merkezinde kurulan dev ekranlardan uzay gemisinin fırlatışını alkışlarla izledi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bilimsel araştırmalar yapacak olan ekipte, Şeyh Muzaffer Şukor'un yanı sıra Amerikalı Peggy Whitson ve Rus Yuri Maleçenko bulunuyor.

aa
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 13:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?