22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

İlk milli tank 5 yıl sonra

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın modern ana muharebe tankı ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi'nin 2012 yılında tamamlanmasını ve proje maliyetinin ise toplamda 500 milyon dolara mal olacağını söyledi.

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, 2006 yılı finansal sonuçlarını ve 2007 hedeflerini açıkladı.

41 MİLYON YTL KAR

Görgüç, şirketlerinin kurulduğundan bu yana en yüksek karına geçen yıl ulaştığını ve 41 milyon YTL kar elde ettiğini belirterek, 2006’da Türk savunma sanayinde ihracat lideri olduklarını söyledi. Otakar’ın 2006 yılı cirosunun 338 milyon YTL, ihracatının da 112 milyon dolar ve satış adedinin de 3 bin 780 olarak gerçekleştiğini kaydeden Görgüç, yeni ürünlerle, yeni pazarlara açılımla, teknoloji yatırımları ve verimlilikle sürdürülebilir büyümeyi yakaladıklarını ifade etti.

BU YILKİ CİRO HEDEFİ 300 MİLYON DOLAR

Bu yılki ciroda 300 milyon dolar, ihracata da 120 milyon dolar hedeflediklerini dile getiren Serdar Görgüç, ticari araçlarda yeni modellerle iç pazarda ve Avrupa’da büyümeyi, savunma sanayindeki başarısını sürdürmeyi amaçladığını kaydetti.

Görgüç, geçtiğimiz yıl savunma sanayinde gerçekleştirdikleri ihracatta sektör lideri olduklarını belirterek, “2007 için savunma sanayinde yeni pazarlara açılmayı hedeflemiştik. Bu hedefimiz doğrultusundaki çalışmalarımızın sonuçlarını almaya başladık. 2007’nin ilk üç aylık diliminde, savunma sanayinde aldığımız 53 milyon dolarlık sipariş ile de, geçen yılın ihracat rakamının yarısını, bu sürede gerçekleştirdik” dedi. Görgüç, zırhlı araçlarının Türkiye dahil 15’ten fazla ülkenin ordusu tarafından kullanıldığını, önümüzdeki 5 yıllık dönemde taktik tekerlekli zırhlı araç ihracatında artış beklediklerini kaydetti.

Bu yılın başında tanıtımını yaptıkları Doruk modelini mayıs ayında piyasaya sunmaya hazırladıklarını vurgulayan Görgüç, ticari araçlarda geçtiğim yılsonu pazara sundukları Sultan 1255’in beğeniyle karşılandığını, satışlarının iyi olduğunu, halk otobüsü versiyonunun da Türkiye’nin birçok yerinde toplu taşımacılıkta kullanılmaya başlandığını dile getirdi.

Serdar Görgüç, yılın ilk üç ayında toplam değeri 170 milyon dolar olan iki büyük sipariş aldıklarını, bunlardan birinin, Otokar’ın bugüne kadar bir kerede aldığı en büyük zırhlı araç siparişi olduğuna dikkat çekerek, son siparişlerle birlikte zırhlı üretim hattında iki yıl boyunca tam kapasite çalışacaklarını bildirdi. Türk zırhlı tankı Cobra ile farklı ülkelere açılacaklarını kaydeden Görgüç, Cobra’da yedek parçaları ve eğitimlerle birlikte sipariş toplamının 167.5 milyon YTL olduğunu söyledi. Görgüç, Cobra’nın TSK’da yaygınlaştığını dile getirdi.

Görgüç, ticari araç pazarında bu yıl daralma beklediklerini, buna paralel olarak orta boy otobüslerde de daralma olabileceğini söyleyen Görgüç, geçtiğimiz yılla karşılaştırdıklarında, orta boy otobüsle bu yılın ilk ayının başarılı geçtiğine dikkat çekti.

İLK MİLLİ TANKIN MALİYETİ 500 MİLYON DOLAR

Geçtiğimiz cuma günü sonuçlanan Milli Tank Projesi'ne de değinen Görgüç, Milli Tank Projesi'nde sözleşme görüşmelerine başladıklarını ifade etti. Fikri mülkiyetleri Türkiye’ye ait olan, TSK’nın ihtiyaçlarını karşılayabilecek tank tasarlamak için mühendislik güçleri ve AR-Ge imkanlarına sahip olduklarını belirten Görgüç, sözleşmeyle ilgili hukuki çalışmaların sürdüğünü, bunun ise ortalama 4 ay gibi bir sürede tamamlanmasını öngördüklerini söyledi. Görgüç, proje maliyetinin kesin olmamakla birlikte 500 milyon dolara mal olacağı tahminini aktarırken, ilk milli muhabere tankının ise projenin tamamlanacağı 2012 yılında teslim edileceğini kaydetti. Milli ana muhabere tankına yönelik öncelikli mühendislik çalışmaları yürüteceklerini, bunun tamamlanmasıyla birlikte yatırım yapacaklarını ifade eden Görgüç, tankın özelliklerinin TSK tarafından belirlendiğini, gizlilik nedeniyle açıklayamayacaklarını ancak motorunun ise dizel olacağını ifade etti. Görgüç, yeni nesil tankların özelliklerini ve teknolojisini üretecekleri tankta kullanacaklarını vurgulayarak, milli çabalarla gerçekleştirecekleri tank için Türkiye’de var olan alt yapıyı seferber edeceklerini, ASELSAN gibi Türk firmalarının görev alacağını bildirdi. Görgüç, verilecek tank sayısının da projenin tamamlanmasının ardından ayrı bir sözleşmeyle belirleneceğini belirterek, milli imkanlarla üretilecek Modern Tank Projesi'nin tüm haklarının Türkiye’ye ait olacağına dikkat çekti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın modern ana muharebe tankı ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi'nde de değerlendirme çalışmalarının sonucunda Otokar A.Ş firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti.

ANKA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2007 Cuma 14:32:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?