26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

İnternette en çok Türkler var

Türkiye, internet kullanımında 17 milyon 800 bin kişi ile Avrupa’da 7’nci sırada yer alırken, internet başında geçirilen ortalama sürede 1’inci oldu.

TÜRKİYE, internet kullanıcısı sayısı açısından Avrupa 7’ncisi iken, internet başında geçirilen saatler ve girilen sayfalar konularında ise birinci oldu. Dijital ölçümler alanında önde gelen kuruluşlardan comScore Inc. Türkiye’deki internet kullanıcılarının davranışlarına ilişkin ilk raporunu yayımladı. Buna göre, Nisan ayında Türkiye’de 15 yaşın üzerinde 17.8 milyon insanı internet kullandı. İnternet başında geçirilen ortalama süre açısından Türkiye, 32 saat ile birinciliği elde etti. Türkiye, kullanıcı başına girilen sayfalar açısından da birinci sırada bulunuyor.

Almanya lider

Avrupa’nın en çok internet kullanıcısı olan ülke, 40 milyon ile Almanya oldu. Almanya’yı 36.8 milyon ile İngiltere, 36.3 milyon ile Fransa izliyor. Rusya 31.3 milyon kullanıcı ile dördüncü, İtalya 21.2 milyon ile beşinci, İspanya da 18.6 milyon ile altıncı oldu. Türkiye, 17.8 milyon kullanıcısı ile Avrupa’nın 7’ncisi olurken, Doğu Avrupa ülkeleri arasında Rusya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Aynı araştırma da internet başında geçirilen saatler açısından Türkiye’nin, 32 saat ile ve büyük bir farkla birinci olduğunu ortaya koydu. İlk üç sırada 29 saat ile İngiltere ve 28 saatle Fransa da bulunuyor. Bu arada, girilen sayfaların sayısı açısından da Türkiye, ortalama 3 bin 44 sayfa ile önde görülüyor. Nisan ayında sonra girilen sayfa sayısı açısından Türkiye’den 2 bin 971 ile Fransa, 2 bin 777 ile Finlandiya geliyor.

Girilen sayfa

İnternet cafeler ve mobil telefonlardan internet kullanımının dikkate alınmadığı araştırmayı gerçekleştiren comScore Avrupa Genel Müdürü Mike Read ise bu konuda yaptığı açıklamada "Türkiye’deki on line kullanıcıları, hem kişi başına süre, hem de kişi başına girilen sayfalar açısından diğer Avrupa ülkelerinin çok üzerinde" dedi. Mike Read, Türkiye’rin önde olmasında sosyalleşme ve eğlence sitelerinin kullanımının çok etkili bir faktör olduğuna dikkat çekerken bunun yarattığı çok iyi pazarlama ve reklam olanaklarının altını çizdi.

Türkiye’de en çok Google’a giriliyor

TÜRKİYE’de Türk internet kullanıcıları, en çok Google’ye giriyor. Nisan ayında Türkiye’de 16 milyondan fazla kullanıcı, Google’ye bağlandı. İkinci ve üçüncü sıralarda ise 15.5 milyon ile Microsoft ve 12.8 milyon ile Facebook bulunuyor. Bu arada, e-kolay ve Fanatik sahibi DOL, 10.1 milyon ile dördüncü oldu.

’Cep’çiler 3G’de uygulama bekliyor

100’den fazla ülkede uygulanan ve yaklaşık 475 milyon kullanıcısı olan 3G teknolojisinin Türkiye’de de uygulanmaya başlamasıyla cep telefonu piyasasının hareketlenmesi bekleniyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, tüketicilerin 3G’yi destekleyen cihazlara yöneleceğini söyledi. Türkiye’de şu anda 3G uyumlu cep telefonu sayısının tahmini olarak 3 milyon adet olduğunu söyleyen Özgül, 2010 yılında 6 milyon 3G uyumlu cihaz satışı beklediklerini belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 18:03:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?