1
Haziran
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

İnternette yakın takip

E-posta, mektup ve yüz yüze görüşmenin, anlık mesajlaşma telefonun yerini aldı. Peki, iletişim çağında sırada ne var? Bu sorunun yanıtını son günlerin popülerleşen yazılımı Twitter’a bakarak vermek mümkün. “Şu anda ne yapıyorsun?” sorusundan yola çıkan Twitter, kendi internet sitesinden, anında mesajlaşma programından ya da cep telefonunuzdan yolladığınız mesajlarla o anda ne yaptığınızı, diğer bir deyişle ‘kişisel gündeminizi’ gösteriyor. Bu mesajlar yine bilgisayardan ve cep telefonundan okunabiliyor.

Twitter sayesinde 140 karakterle sınırlı olmak üzere o anda ne yaptığınızı arkadaşlarınızla paylaşabiliyor, onların ne yaptığını okuyabiliyor ve tüm bunları dilerseniz bir harita üzerinde görebiliyorsunuz. Basit bir sorunun cevabı o anda yeni kampanyasıyla uğraşan bir politikacının, toplantıda olacağı için ulaşamayacağınız bir yöneticinin, evinde hasta yatan müşterinizin durumunu, en sevdiğiniz yazarın kitabının hangi aşamada olduğunu ya da arkadaşınızın o an hangi şehirde dolaştığını gösteriyor.

Twitter’ın iki önemli kullanım amacı olduğu söylenebilir. Birincisi arkadaşlarınızla güncel olarak bağlantıda olmak. Diğer yandan Twitter'ı güncellemeleri takip edebildiğiniz RSS servisi gibi kullanabilir, yeni haberleri, beğendiğiniz bir müzedeki son sergileri, sevdiğiniz sitelerdeki gelişmeleri ya da hava durumunu öğrenebilirsiniz.

İŞ DÜNYASI NASIL KULLANIR?

Anında mesajlaşma, sosyal ağlar, blog ve cep telefonu mesajlaşmasını bir araya toplayan Twitter’ın, bu özellikleriyle çoğu kişiyi korkutan yanları da var. İnternetteki blog’larda Twitter üzerine yazılanlara bakılacak olursa, bu servisin ‘sürekli takip ediliyor’ olma ya da başkalarını takip etme hissi yaratması da muhtemel. Ancak bunu düşünürken Twitter’ın sunduğu olanakları gözden kaçırmamakta fayda var.

Fast Company dergisinde çıkan yazıya göre Twitter, gelecekte iş dünyasının iletişim şeklini değiştirebilir ve e-mail’in yerini alabilir. Örneğin sık seyahat eden ve bilgisayarına dışarıdan bağlanan biriyseniz, bu servis iş arkadaşlarınızla ve müşterilerinizle sürekli bağlantıda olmanızı sağlayabilir. Ya da 'müşteriler veya iş arkadaşlarını yakından tanımak için sanal ortam harika bir yol' diyenlere seslenebilir.

Twitter’ın bir benzeri olan Jaiku’yu Google’ın satın aldığını ve bu iki servisin kısa zamanda popülerleştiğini göz önüne alırsak, yazıda bahsedildiği gibi Twitter’ın iş dünyasında önümüzdeki yıllarda daha sık kullanılması olası. Anlık durumunuzun aynı zamanda bir web sayfasında yer aldığını, dolayısıyla arşivlendiğini ve herkes tarafından görülebildiğini düşünürsek, Twitter reklam ve pazarlama dünyası için de bir potansiyel taşıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 19:31:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?