19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

İşte Apple'ın yeni hedefi

iPhone'a benzer tasarımıyla dikkat çeken ve 20 milyondan fazla satarak en popüler iPod modeli olan Touch için firmanın biçtiği yeni rol, mobil oyun platformu ve internet terminali olmak

 

 

23 Ekim 2001 tarihindeki basın toplantısında Apple’ın Başkanı Steve Jobs’un elinde beliren iPod adlı müzikçaların hem teknolojik cihaz hem de eğlence sektörü için bu kadar önemli kilometre taşları döşeyeceğini kimse tahmin etmiyordu.

Napster adı verilen yazılım sayesinde bedava MP3 paylaşmanın tadını alan milyonların olduğu bir dönemde Jobs iPod adlı müzikçalara ek olarak iTunes adlı bir yasal müzik satış ağı kuruyordu. Üstelik o zamana dek örneği bulunmayan komple albüm yerine tek şarkı satın alabilme ve DRM adı verilen kopya koruması gibi bazı benzersiz yeniliklerle birlikte.


O dönemde birçok sektör uzmanının fazla şans vermediği iPod hem Apple’ı yepyeni bir kitleyle tanıştırarak sıkıntılı günlerden kurtardı hem de dijital müzik sektörünün kurallarının oluşmasını sağladı. 100 milyon kullanıcı hesabına ulaşan iTunes hem dünyanın en çok üyeli e-ticaret markasından biri oldu, hem de bu hesaplara 8,5 milyardan fazla şarkı sattı. Yasal dijital müzik sektörününse yüzde 80’ini elinde bulundurur hale geldi.


Bugüne geldiğimizde 2001 tarihinden itibaren 220 milyondan fazla satan iPod, tarihin en başarılı teknolojik ürünü olma unvanını elinde bulunduruyor. Dijital müzikçalar pazarının yüzde 73,8’ini elinde bulunduran iPod’un ne denli çetin bir pazarda rekabet ettiğini anlamak için rakamlara bakmak yeterli. Zune adlı müzikçalarıyla 2006 yılında pazara giren Microsoft’un harcadığı milyarlarca dolara, reklama ve 3 milyonluk satışa rağmen ulaşabildiği pay sadece yüzde 1 düzeyinde.

Oyun pazarını koklama
Apple iPod satın alan kitlenin yüzde 50’sinin daha önce bir iPod sahibi olmadığından yola çıkınca bu ürünün firmaya yeni müşteri kazanma anlamında da önemli bir avantaj sağladığı ortada. Şu an Shuffle, Classic, Nano ve Touch adlı 4 farklı seçeneğe sahip iPodların en çok satanı 20 milyon adetle Touch oldu. Firmanın bir diğer ‘kural değiştirici’ ürünü iPhone’a benzeyen yapısıyla dikkat çeken modeli firma yeni dönemde müzikçaların yanısıra bir oyun platformu olarak konumluyor.


Ne var ki iş oyun alanına gelince Apple’ın konumu Sony Playstation ve Nintendo gibi rakiplerinin arasında o kadar da sağlam görünmüyor. Her ne kadar Steve Jobs rakiplere oranla oyun fiyatlarının çok daha düşük ve daha çok seçeneğe sahip olduğunu söylese de Sony’nin 56 milyon satmış PSP ve Nintendo’nun 107 milyondan fazla satmış DS ve DSi adlı el oyun konsollarına karşı işi gerçekten zor.
Oyun fiyatları rakip platformlarda 15-40 dolar aralığında seyrediyor. Apple’daysa bedava ile 5 dolar arası bir ortalama bulunuyor. Oyun seçeneklerine bakınca PSP’de 607, Nintendo DS’te 3 bin 680, iPod’daysa (eğlence kategorisini de birleştirince) 21 bin 178 seçenek bulunuyor. Ancak yine de kullanıcılara iPod Touch’ı bir oyun platformu olarak kabul ettirmek kolay değil. Apple’ın bu konudaki stratejisi EA, GameLoft ve Tapolous gibi başarılı oyun üreticileriyle sıkı işbirliğine giderek tamamen iPod Touch platformuna özel oyunlar ürettirmek. Bu firmalar da oyunun ilk perdesini Riddim Ribbon, Madden ve Nova gibi güçlü seçeneklerle aralıyor.


Apple’ın bütün bu süreçte en büyük avantajı, dijital müziklerde olduğu gibi tamamen iTunes üstünden yönettiği AppStore adlı uygulama / oyun yükleme merkezi. 75 binden fazla ücretli ya da bedava seçenek barındıran AppStore’da sadece GameLoft firması 6 milyondan fazla oyun satmış durumda. Birçok geliştirici artık sadece iPhone ve iPod Touch platformu için uygulama ve oyun üretiyor.
Bütün bu üretim kullanıcılar tarafından da sahipsiz bırakılmıyor. Steve Jobs tarafından yapılan açıklamaya göre iPhone ve iPod Touch kullanıcıları şu ana kadar AppStore üstünden güncellemeler hariç tutulduğunda 1,8 milyar uygulama çekip yüklemiş durumda.

İPod artık video da çekiyor

Apple’ın iPod kulvarındaki bir diğer yeniliği toplamda 100 milyon satışa ulaşan Nano serisinin 5. kuşağı oldu. 8 ve 16GB kapasiteli yeni modellerin en büyük yeniliği video kayıt özelliği oldu. VGA kalitesinde (640X480 piksel) sesli video kaydı yapabilen ve iTunes üstünden YouTube’a yükleyebilen iPod Nano’nun Apple açısından bir diğer ‘devrimsel’ özelliği de FM radyosu. Şu ana kadar kullanıcıların en çok istediği özelliklerden biri haline gelen ve hiçbir iPod ürününde yer almayan FM radyo böylece ilk olarak Nano ile can buldu. Live Pause adlı özelliği sayesinde dinlediğiniz yayını durdurup 15 dakika boyunca cihazın belleğine kaydedebiliyor, kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Hareket sensörü sayesinde eklenen diğer bir yenilikse pedometre (adım ölçer). Bu sayede gün boyunca kaç adım attığınızın bilgisini düzenli olarak kaydedebiliyorsunuz. 5 farklı renkte satışa sunulan cihazın ABD satış fiyatı 8GB için 149, 16GB için 179 dolar olarak belirlendi.

 

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2009 Pazartesi 23:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?