19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

İşte Dünyanın en iyi televizyonları

Avrupa’nın en büyük ve kapsamlı tüketici elektroniği fuarı IFA, Almanya’nın başkenti Berlin’de, 29 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında kapılarını bir kez daha ziyaretçilere açtı. IFA 2008’e katılan üretici firmaların en büyük meydan okuması likit kristal (LCD) ve plazma televizyonlarda oldu.

Tüketicilerin, alacakları televizyonların teknik özelliklerinin yanı sıra dış görünüşlerine de büyük önem verdiğinin farkında olan üreticiler, oturma odasında gururla sergilenebilecek, kapalıyken bile göz okşayacak tasarımların peşindeler. Tasarımda ise en çok öne çıkan faktör, televizyonları inceltmeye yönelik çalışmalar. Çok yakın bir gelecekte, televizyonların incelikte duvara astığımız tablolardan farkı kalmayacak.

Sony Bravia

Artık pek çok marka, likit kristal TV’lerde kalınlık sınırını 4 cm’nin altına çekmiş durumda. Fuarda tanıtılan bazı prototipler ise, yeni nesil televizyonların 1 cm’den daha ince olacağı müjdesini verdi. Sony, fuarda düzenlediği bir basın toplantısı ile Bravia serisinden 102 cm ekran boyutundaki KDL-40ZX1 model TV’sini "Dünyanın en ince likit kristal TV’si" olarak lanse etse de, bu savaşın galibinin kim olduğunu söylemek henüz mümkün görünmüyor.

LG Scarlet

LG’nin IFA 2008’de tanıttığı Scarlet 7000 model likit kristal TV’si ise tasarımının yanında entegre mavidiş özelliği ile göz kamaştırdı. Bu özellik sayesinde, kimseyi rahatsız etmeden, kablosuz kulaklık kullanarak TV izlenebiliyor. Scarlet 7000’in oldukça kullanışlı bir diğer özelliği de ortamdaki ışığa göre ekran ışığını ve parlaklığını ayarlayarak hem enerji tasarrufu yapan hem de gözleri yormayan Intelligent Sensor özelliği.

Panasonic Viera

Bir diğer önemli marka olan Panasonic’in IFA’da sergilediği prototip ise tam anlamıyla bir "meydan okuma"ya dönüştü. Sadece 2,4 cm kalınlığındaki bu televizyona ilişkin şaşırtıcı nokta ürünün bir plazma TV olmasıydı. Likit kristal TV’lerde yakalanmaya çalışılan böyle bir rakamın, kalınlıkları ile bilinen plazma TV’lerde yakalanmış olması, ürün prototip bile olsa gerçekten ilginç.

Sharp Aquos

İncelikteki bu kıyasıya rekabetin etkili isimlerinden biri de, XS1 model likit kristal TV’si ile Sharp oldu. Aquos serisine ait bu modelin kalınlığı 4 cm’nin altında. Sahip olduğu "Galeri modu" ile üzerinde bulunan USB yuvası sayesinde, taşınabilir bellekte saklanan fotoğrafları slayt gösterisi şeklinde sergileyebiliyor. Sharp’ın bu ürün için uygun gördüğü "Duvarınızdaki en güzel tablo" sloganı, işin estetik boyutuna dair söyleyecek bir söz bırakmıyor.

Samsung 8

Küresel pazarın en etkili oyuncularından biri olan Samsung da, IFA 2008’de tanıtımını yaptığı 8 serisi TV’ler ile incelik yarışında "ben de varım" dedi. "Kristal incelik" sloganıyla piyasaya sunulan serideki likit kristal TV’ler yüzde 50 oranında azaltılmış kalınlıkları ve USB 2.0 bağlantısı ile İnternet’ten indirilmiş çoklu ortam içeriklerinin izlenmesine izin veren Wiselink Pro özelliği ile dikkat çekti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 14:28:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?