25
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

İşte meraklısına Twitter rehberi

Twitter artık ayaklanma bile başlatıyor

Twitter ailenizin, dostlarınızın ve iş arkadaşlarınızın iletişim kurması ve birbirinden haberdar olması için kurulmuş bir internet sitesi. Kısa sorulara kısa cevapların verildiği ve temel olarak “Ne yapıyorsun?” sorusunun cevabının verildiği bir “mikro blog” sitesi. Ama o kadar beğenildi ve ilgi gördü ki, geçenlerde Moldova’da başlayan halk hareketi Twitter’da organize edildi ve birkaç saat içinde başladı.
İster masum bir mesaj verin, ister hükümeti devirmek için kullanın, artık bir Twitter hesabı edinmek şart. İşte yeni başlayanlar için Twitter rehberi.

Nasıl Twitter kullanıcısı olabilirsiniz?
Bedava bir hizmet olan Twitter evrenine girmek için önce “twitter.com” adresinden üye olmanız gerekiyor. Kaydolurken en verimli sonucu alabilmek için gerçek adınızı girin; aksi halde arkadaşlarınızın sizi bulması zorlaşır. Bir fotoğrafınızı yükleyin.
“Protect My Updates” (Güncellemelerimi korumaya al) kutusunu aktif hale getirirseniz, yetki vermediğiniz sürece insanlar “tweet” adı verilen mesajlarınızı okuyamaz. Ama Twitter’i eğlenceli yapan unsur, bu kutunun pasif olması yani tweet’lerinizin herkes tarafından okunabilmesi. Tabii sakın “Hafta sonu kapıyı açık bırakarak evden çıkıp gidiyorum” diye bir tweet yazmayın.
Artık bir Twitter hesabınız var. Arkadaşlarınıza kullanıcı adınızı söyleyin ya da Twitter sayfanızın linkini gönderin, böylece arkadaşlarınızı, hayran olduğunuz kişileri takibe başlayıp onların nerede, ne yaptıklarını öğrenebilir, istediklerinizin sizi takip etmesini sağlayabilirsiniz.
Twitter ağı bilgisayarınızın başında olmasanız bile sizin için çalışıyor. Yani kaydolduğunuzda cep telefonunuzu ve msn gibi anında mesajlaşma hesaplarınızı da sisteme entegre edebilirsiniz.


Politikacıların da gözdesi
-Moldova’da seçimleri kazanıp üçüncü dönem iktidarına başlayan, komünist yönetime karşı ayaklanan binlerce anti-komünistin bu site sayesinde örgütlendikleri ve çok kısa sürede parlamento ile devlet başkanlığı önünde toplanabildiklerini hafta içinde gazetelerde okumuştuk.
-İsrail Dışişleri Bakanlığı geçen yıl 30 Aralık’ta Twitter aracılığıyla bir basın toplantısı düzenleyerek bu konuda bir ilke imza atmıştı. Bakanlık, İsrail’in Gazze operasyonu konusundaki soruları gazetecilerden Twitter aracılığıyla toplamıştı.
-ABD’nin yeni başkanı Barack Obama geçen yılki seçim kampanyası sırasında Twitter’ı etkili bir şekilde kullanmış, seçmenine nerede, ne yaptığına ilişkin sürekli bilgi vermişti. Obama başkanlığı sırasında da Twitter’ı kullanmaya devam etti, kendisine öğrencilerin Twitter aracılığıyla gönderdiği soruları cevapladığı bir basın toplantısı bile düzenledi.
-Hindistan’ın Mumbai kentinde geçen yıl kasım ayındaki saldırıda da Twitter bazı rehineler tarafından kullanılmıştı. Kurbanlar durumları hakkındaki bilgileri cep telefonları aracılığıyla kullandıkları Twitter sayesinde yakınlarına bildirmişti.
-Geçen yılın ekim ayında İngiltere Başbakanı Gordon Brown, bir kabine değişikliğini ilgili kişilere Twitter aracılığıyla bildirmişti.


Avustralya orman yangınının da haberleşme aracıydı
Saygın bilim dergisi New Scientist’te geçen yıl yayımlanan bir makalede Twitter gibi mesajlaşma sistemlerinin acil durumlarda bilgi toplama veya verme konusunda geleneksel haber medyasından daha etkili olduğu anlatılmıştı. ABD’nin Kaliforniya ve Avustralya’nın Victoria eyaletlerinde çıkan orman yangınları sırasında da Twitter kullanıcıları nerede oldukları veya çevredeki yangınlar konusunda yakınlarına haber vermiş, Avustralya Başbakanı Kevin Rudd da Twitter hesabıyla vatandaşlarını yangın konusunda bilgilendirmişti.

Mesajlar 140 karakteri geçemez
Twitter’daki mesajlara “Tweet” adı veriliyor. Bir tweet 140 karakterden daha uzun olamıyor; böylece her mesaj tek bir SMS olarak cep telefonlarına düşebiliyor. Doğru, 140 karakterle çok fazla şey anlatamazsınız ama Twitter cazibesinin bir parçasını da bu özelliğine borçlu.
Çok büyük “çete”lere de hizmet eden Twitter, yakın dostluk grupları için faydalı bir iletişim aracı. Arkadaşlarınız sizi takibine almışsa, siz de onları izliyorsanız çevrenizle kolayca iletişim kurabilirsiniz. Mesela Twitter’a “Cihangir’deki şu kafeye gidiyorum, hadi siz de gelin” diye yazmanız onları davet etmeniz için yeterli.

Twitter’ı kullanan ünlüler
Twitter furyasına ünlüler de katıldı. Önemli kullanıcılar arasında Barack Obama ve Lance Armstrong da var.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 01:13:54
Güncelleme :13 Nisan 2009 Pazartesi 01:26:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?