2
Mayıs
2025
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

İyi ki yasak!

YouTube’a erişim Türkiye’de 1.5 yıldır yasak. Yasağın ilk dönemlerinde Türkiye’den siteye giren ziyaretçi sayısında büyük düşüş yaşandı. Şimdiki istatistikler ‘yasaksız’ günleri aratmıyor

Mayıs 2008’den bu yana erişimi yasaklı internet siteleri listesinde yer alan, yetkili kuruluşlar tarafından sürekli açılmayacağına yönelik mesajlar verilen video paylaşım sitesi YouTube, Türkiye’de en çok ziyaret edilen internet siteleri arasında ilk 5’te. İnternet sitelerinin kategori ve ülke bazında ziyaretçi istatistiklerini yayımlayan Alexa.com’un verilerine göre YouTube, Türkiye’de erişimi yasaklanmış olmasına rağmen Google, Facebook ve Windows Live’ın (Microsoft) arkasından internet kullanıcılarının en çok tercih ettiği site oldu.
İnternette hakarete devam...

Atatürk’e hakaret gerekçesiyle kapatılan, üstelik hakkında bu konuda farklı mahkemelerden 30’un üzerinde ‘internet erişimi engellensin’ kararı alınan YouTube’un içeriğinde ‘yasaklı’ görüntülere de rastlamak mümkün. Geçmişte davaya konu olan görüntüler siteden çıkarılmış olsa bile, ardından yüklenen hakaret içerikli birçok video dosyası YouTube’da yer alıyor.

Günde binlerce video görüntüsünün yüklendiği YouTube’da bu iş için özel birim bulunmadığından, ilgili video görüntüleri anlık kontrolden geçmeden yayına veriliyor. Bu videolar şikâyet halinde, yasalara aykırılık tespit edilirse sistemden çıkarılabiliyor.


Şirket açsın vergi ödesin
Neden yasak?
Ankara 1. sulh Ceza Mahkemesi’nin 5.5.2008 tarihli kararıyla Youtube kapatıldı. Gerekçesi Atatürk’e hakaret içeren video görüntülerinin Youtube’a yüklenmesi. Yasak kalksa bile bu yönde 30’u aşkın mahkeme kararı olduğu belirtiliyor.

Yasak nasıl kaldırılıyor?
Uluslararası uygulamalarda şikâyet olursa, yasalara aykırı videolar YouTube’un veri tabanından çıkarıldığında erişim
engeli kaldırılıyor.

Türkiye’de erişim yasağı neden bu kadar uzun sürdü?
YouTube yönetimi Atatürk’e hakaret içeren görüntülerin kaldırıldığını açıklamasına karşın bu yönde içerik yüklenmeye devam ediyor. Bunun bir türlü önüne geçilemiyor. Ayrıca Türkiye tarafı YouTube’un Türkiye’de bir şirket kurarak, ofis açmasını, vergi ödemesini istiyor.

YouTube nasıl para kazanıyor ki vergi isteniyor?
Google satınalmasının ardından 2009’la birlikte online reklam işinde atağa kalkan YouTube, sayfalarına ve video görüntülerinin üzerine reklam alıyor, kategori bazlı sponsorluk işi yapıyor. Bunun üzerinden
gelir elde ediliyor.

ABD’li YouTube Türkiye’de neden ofis açmıyor?
YouTube’un sahibi Google. Ama Google yönetimi YouTube’un işlerini ayrı çatı altında yürütüyor. Google Türkiye bu yüzden vergi işlemlerinde çözüm getirmiyor. (Üstelik kendisi de faturalama işlerinden dolayı 71 milyon TL’lik Maliye cezasıyla karşı karşıya.)
YouTube tüm dünyada izlenen, takip edilen bir site. Türkiye’de ofis açması durumunda, tüm ülkelerde ofis açma talebi endişesiyle bu işten uzak duruyor.


Türkiye’de engelleme var ama herkes giriyor. Bu nasıl yasak?
Başbakan Tayyip Erdoğan “YouTube’a girilmiyor” diyenlere “Ben giriyorum. Siz de girin” demişti. Erişimi engellenen YouTube’a giriş için bilgisayara küçük bir programı yüklemek yeterli. İnternette bu tip programlar yaygın olarak bulunuyor. Ayrıca DNS ayarlarını değiştirerek de Open DNS üzerinden erişim mümkün oluyor. Bunun yanı sıra internete giriş ayarlarını (DNS) değiştirmeden bazı internet siteleri üzerinden de direkt erişim sağlanabiliyor.


YouTube’da 15 milyar video var
- Günde 100 milyonun üzerinde kullanıcı siteye giriyor.
- 15 milyara yakın video bulunuyor.
- YouTube’a video girişi yapan kayıtlı kullanıcıların yaş ortalaması 26.
- En çok video ABD ve İngiltere’den yükleniyor.
- Türkiye yükleme listesinde yüzde 3’leilk 5’te.
- Online video pazarının yüzde 43’ünü kontrol ediyor.
- Sitedeki videoların ortalama uzunluğu 2.4 dakika.


İnternette Türkiye’nin tercihi
1. Google Türkiye
2. Facebook
3. Google
4. Windows Live
5. YouTube

Şükrü Andaç - Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 21:25:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?