26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Japonya'nın petrolü uzayda

İklim değişikliği ve enerji bağımlılığı, petrol ithalatçısı olan ada ülkesi Japonya'yı uzayda güneşten elektrik üretmeye itti Uzayda üretilecek olan elektrik lazer ışınları veya mikro dalga teknolojisi ile bir parabolik antene gönderilecek.

Bir bilim kurgu hikayesi gibi gözükse de bu aslında gerçek bir olay. Japonlar 2030 yılında uzayda güneş enerjisinden üretecekleri elektriği lazer ışıkları ve mikro dalgalar yardımı ile dünyaya gönderecekler. Bu konuda kararını veren Japon hükümeti bir grup şirketi bu konuda görevlendirdi. Space Solar Power System (SSPS) ismini taşıyan projenin 21 milyar dolara mal olması bekleniyor. Benzer projeler üzerinde araştırma düzeyinde yıllardan bu yana ABD'de çalışılıyor. Hatta çok daha eski dönemlerde Sovyetler Birliği'nin uzaya aynalar koyarak geceleyin Moskova'yı aydınlatmak üzerine çalıştığı da biliniyor. Ancak petrol ithalatına bu kadar bağımlı bir ülke olan Japonya'nın enerjide bağımsızlığını artırabilmek için bu proje üzerinde çalışmaya hız vermesinin önemli gerekçeleri var.

LAZER IŞINLARI İLE GELECEK
Proje temel olarak uzayda güneş ışıklarının fotovoltaik paneller yardımı ile toplanması ve daha sonra da lazer veya mikro dalgalar yardımı ile üretilecek elektriğin dünyaya gönderilmesi prensibi üzerinde çalışacak. İlk etapta uzayda dünya yörüngesine oturacak bir biçimde birkaç kilometre karelik alana yayılacak şekilde fotovoltaik paneller kurulacak. Dünyadaki güneşe göre 5 kat daha güçlü ve istikrarlı olan güneş ışıkları uzayda paneller vasıtası ile toplanacak ve daha sonra da lazer ışıklarıyle dünyaya gönderilecek. Daha sonra bu ışınlar dev bir parabolik anten yardımı ile dünyada çöl ya da açık deniz gibi açık bir bölgede toplanacak. Projede yer alan Mitsubishi yetkilileri temzi ve güvenilir bir enerji kaynağı olması nedeniyle güneş enerjisinin bu biçimde kullanılmasının dünyadaki iklim değişikliği ve küresel ısınma sorununu temelden çözeceğini belirtiyorlar.

6 KAT DAHA UCUZA ELEKTRİK
Japonya'daki araştırmacılar 2030 yılında 1.000 megavatlık (1 GW) bir sistem kurmayı planlıyorlar. Bu da orta ölçekli bir nükleer santrala yakın. Bu sistem ile de şu anda Japonyadaki ortalama elektrik üretim maliyetinden 6 kat daha ucuz maliyete elektrik üretmek mümkün olacak.
 

2030 yılında lanse edilecek proje için ilk prototip 2020'de

Geçtiğimiz ay Japon Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı projeyi realize etmek amacıyla bir adım daha atarak bazı Japon yüksek teknoloji firmalarını projeye dahil etti. Bu firmalar arasında Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu ve Sharp da bulunuyor. Proje tamamen 2030 yılında tamamlanacak olmasına karşın bundan önce bazı adımların atılması gerekiyor. Birkaç yıl içinde bir Japon roketi ile proje kapsamında yakın bir yörüngeye test amaçlı bir uydunun fırlatılması gerekiyor. 2020 yılında ise 10 megavatlık bir sistem test amaçlı olaraka uzaya gönderilecek. Daha sonra da bunu 250 megavatlık bir prototip izleyecek.

Uzayda güneşten 5 kat daha fazla yararlanılıyor

Güneş ışınları dünyaya geldiğinde Atmosfer ve ozon tabakası nedeniyle etkisini yitiriyorlar. Uzayda ise güneş ışınları 5 kaz daha fazla etkili ve güçlü. Ayrıca dünyada güneş enerjisi zaman zaman bulutlar nedeniyle veya gece döneminde kesintiye uğrayabiliyor. Uzayda ise enerji üretimi için de önemli bir etken olan istikrarl güneş enerjisini bulmak mümkün hale geliyor.

Evrim Ergin - Sabah
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2009 Salı 15:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?