31
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

Jules Verne'den prova

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal yapmak üzere Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 9 Mart’ta uzaya gönderilen “Jules Verne” adlı uzay aracı, İstasyon’a Perşembe günü kenetlenmeden önce son kez başarılı bir yaklaşma provası yaptı.

Şimdiye dek sadece Amerikalı ve Rusların elinde bulunan otomatik lazer yön bulma sistemi sayesinde UUİ’nin Rus kenetlenme modülü Zvezda’ya 11 metre kadar yaklaşmayı beceren 20 tonluk uzay aracı daha sonra UUİ’nin yörüngesinden çekildi. Cumartesi günü UUİ’ye 3,5 km uzaklıkta bulunan ATV, UUİ’ye önce 249 metre yaklaştıktan sonra saniyede 7 metre hızla yaklaşmaya devam etti.


Jules Verne ATV uzay aracının Perşembe günü TSİ 16:40’ta UUi ile kenetlenmesi öngörülüyor. ESA, 10 Avrupa ülkesinden 30’dan fazla kuruluşun katılımıyla ve European Aeronautic, Defence and Space şirketinin liderliğinde 1998’den bu yana geliştirilmekte olan ATV uzay aracından, Amerikan uzay mekiklerinin emekliye ayrılacağı 2010 yılından itibaren, UUİ’nin Rus füzeleriyle ortaklaşa ikmali için dört adet daha gönderilmesi planlanıyor.

Adını 19. yüzyıl Fransız yazarı Jules Verne’den alan uzay aracı, UUİ mürettebatına 5 ton, gıda, su, oksijen ve yakıt götürüyor. ESA, daha sonraki seferlerde bu kapasiteyi 8,1 tona yükseltmeyi umuyor.

Taşıdığı yakıtın yarısını, irtifa kaybeden UUİ’nin yörüngesinin düzeltilmesi için kullanacak Jules Verne uzay aracı, UUİ ile 4 ay kenetli kaldıktan sonra, istasyonun atıklarını da alıp atmosfere girerek parçalanacak.

Avrupa’ya uzayı keşif alanında diğer ülkelerle rekabette önemli avantaj sağlayacak 10,3 metre uzunluğunda ve 4,5 metre çapında uzun bir silindir şeklindeki ATV’nin en önemli özelliği otomatik buluşma ve kenetlenme teknolojisi.

Yolunu kendisi bulabilen ve insan müdahalesi olmaksızın istasyon ile kenetlenecek olan araç, ayrıca toplam 22 metre uzunluğunda 4 güneş paneline sahip bulunuyor.

Avrupa’nın büyük umutlar beslediği ve gelecekte çok şey beklediği ve henüz başlangıç aşamasında bulunan ATV’nin gelecekte daha da geliştirilmesi ve bu sayede Avrupa’nın kendi bağımsız taşıma sistemini oluşturması bekleniyor.

Kontrol merkezi Fransa’nın Toulouse kentinde bulunan Avrupa uzay aracı, basınç kontrollü olduğundan gelecekte astronotların taşınmasına da olanak sağlıyor.

Şimdilik, hiçbir ESA astronotu amerikan uzay mekiği veya Rus Soyuz aracı olmaksızın yörüngeye veya UUİ’ye gidemiyor.

ASTRONOTLARA MÜZİK
ATV’nin ilk modeli Jules Verne, bu seyahati sırasında UUİ’deki astronotlara bu programa katılan 10 kadar ülkenin sakinlerinin arasından seçilen Norveçli 14 yaşındaki bir genç kız tarafından belirlenerek bir müzik çalara kaydedilen şarkıları da ulaştıracak.

Therese Miljeteig isimli genç kızın, ESA tarafından düzenlenen yarışma sonucu seçilen listesindeki şarkılar ise şöyle:

Here Comes The Sun - Beatles
Come Fly With Me - Frank Sinatra
Rocket Man - Elton John
Up Where We Belong - Joe Cocker and Jennifer Warnes
Imagine - John Lennon
Flashdance - What A Feeling - Irene Cara
Walk of Life - Dire Straits
Fly - Céline Dion
Rockin’ All Over The World - Status Quo
I Believe I Can Fly - R Kelly

ajanslar
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 15:35:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?