16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Jüpiter tramplen oldu

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Plüton'un keşfi için tam bir yıl önce uzaya gönderdiği "New Horizons" (Yeni Ufuklar) aracı Jüpiter'e doğru yönelerek, yolculuğunun kalan kısmında bu gaz devi gezegenin yörüngesinin itici etkisini tramplen gibi kullandı.

Şimdiye dek gönderilen en hızlı uzay aracı olan ve TSİ 07.43'te Jüpiter'i geçmesinden sonra hızı saatte 14 bin 500 kilometre daha artan Yeni Ufuklar'ın hızı böylece saatte 84 bin kilometre hıza ulaştı.

Bir merminin hızının 15 katına yakın bir hıza ulaşacak Yeni Ufuklar'ın katedeceği yol böylece en az 3 yıl kısalacak. Uzay aracının Temmuz 2015'te Plüton'a ulaşması bekleniyor.

Jüpiter'e, 1995'te gönderilen Galileo uzay aracından sonra ilk kez yakınlaşan Yeni Ufuklar, Jovian Sistemi'ne (Jüpiter benzeri gazlardan oluşmuş, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün gezegenleri) de böylece son bir bakış fırlatacak.

Jüpiter ve dört büyük uydusu üzerinde Hazirana kadar 700'den fazla gözlem yapacak Yeni Ufuklar, çektiği fotoğrafları bu ay sonundan itibaren göndermeye başlayacak.

19 Ocak 2006'da uzaya fırlatılan 700 milyon dolar değerindeki uzay aracı Yeni Ufuklar ayrıca, Jüpiter'in uydusu Io'daki volkanik faaliyeti yakından inceleyecek ve Jüpiter'in güneyindeki "ünlü kırmızı noktaya" yakından bakacak.


aa
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 15:49:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?