19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Kadın ve erkeksiz bebek

Stanford Üniversitesi uzmanları, laboratuvarda yapay yumurta ve sperm hücreleri ürettiklerini açıkladı. Böylece bebekler anne ve babaya ihtiyaç duymadan dünyaya gelebilecek.

ABD hükümeti tarafından da desteklenen araştırmada, vücudun kendi kendini onarmasını sağlayan kök hücre teknolojisi kullanıldı. Bilim adamları, hazırladıkları özel karışımı kullanarak insan embriyonik hücrelerini, sperm ya da yumurta hücrelerine dönüştürmeyi başardı. İnsan embriyonik kök hücresinden, sperm ve yumurta hücresinin üretimini sağlayan “germ” hücreleri geliştirildi. Deneylerin sonunda bir başa ve kısa bir kuyruğa sahip, yumurtayı dölleyebilecek kapasiteye sahip olduğu tahmin edilen yapay sperm ve henüz gelişimini tamamlamamış ancak şimdiye dek üretilen gelişmiş yapay yumurta elde edildi. Uzmanlar şimdiki hedeflerinin, sperm ve yumurta hücrelerini insanların deri hücresinden geliştirmek olduğunu söyledi. Dr. Renne Reijo Pera, “Kısırlıkların yüzde 50’si yumurta ve sperm üretimindeki sorunlar yüzünden ortaya çıkıyor. Bunu çözebiliriz” dedi. Bilim dünyasında çığır açacak yeni teknoloji sayesinde;

- Erkek sperm ve dişi yumurta hücrelerinin üretimi ile başlayan insan gelişiminin, şimdiye kadar sır olarak kalmış birçok noktası aydınlatılabilecek.

- 5 yıl içinde kısırlığa çare olabilecek yeni ilaçlar geliştirilebilecek.

- Genetik hastalıkların çocuğa geçiş süreci daha iyi anlaşılabilecek ve önleminin alınmasının farklı yolları bulunabilecek.

- Menopozu geciktirecek ve kadınların çocuk sahibi olmasını ertelemeye yarayacak mucize bir ilacın da geliştirilmesi mümkün olabilir.

- Uzak gelecekte çocuklar yalnızca yapay yollardan anne ve babaya gerek kalmadan dünyaya getirilebilicek.

.
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2009 Cuma 21:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?