20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

'Kansas Ruhu' yağmura yenildi

Dünyanın en gelişmiş bombardıman uçağı B-2'lerden biri olan ''Kansas Ruhu''nun ''ıslanan algılayıcılarının gönderdiği bilgilerin uçuş bilgisayarının kafasını karıştırması sonucu düştüğü'' belirlendi.


Derlenen bilgilere göre, 1,4 milyar dolarlık uçakta uçuş kontrol sistemini (FCS) yöneten dört bilgisayar bulunuyor. Bu sistemler, sensörlerden gelen bilgileri toplayarak bunu uçağın sağlıklı bir şekilde uçurulmasında kullanıyor. FCS'yi besleyen 24 basınç sensöründen 3'ünün ıslanması sonucu yanlış ölçüm yapıldı. Söz konusu üç algılayıcıdaki nem uçağın, hava basıncı değerlerini yanlış okumasına neden oldu.

Ortaya çıkan ölçüm farkı küçüktü ama bu FCS'nin ''kafasını karıştırmasına'' yetti. Bunun üzerine bilgisayar uçağın kontrolünü ele aldı ve pilotların kontrolü ele almak istemesine de izin vermeyerek zamanından önce kalkışı başlattı. ''Kansas Ruhu'' isimli uçak, 23 Şubat 2008'de Guam adasındaki Andersen Hava Üssünden kalkışı sırasında yere çakıldı, pilotlar ise fırlatma koltukları sayesinde hayatta kaldı.

Bu arada, kazadan yaklaşık iki yıl önce bir uçak mühendisi, algılayıcıları ayarlamaya başlamadan önce sistemdeki suyun dışarı atılması için ısı kullanılması gerektiği uyarısında bulunduğu belirtiliyor. Havacılık çevrelerinde, ''bazı yer bakım personeli tarafından uygulanan bu yöntem kullanılsaydı uçağın düşüşünün engellenebileceği'' tartışmaları yaşanıyor. ''Bu yöntem/önerinin, elektronik posta ile tüm üslere resmi olarak dağıtılsaydı B-2 düşmeyecekti.

B-2 gibi dev uçaklar, büyüklükleri dolayısıyla genellikle hangar dışında nemli ve yağışlı havayla çok sık karşı karşıya kalabiliyor.

 B-2 BOMBARDIMAN UÇAKLARI

''B-2 Spirit'' olarak da bilinen B-2, nükleer ve konvansiyonel silah taşıma kapasiteli, çok rollü, radara yakalanmama özelliği olan bombardıman uçaklarına verilen genel ad. B-2'ler, yaklaşık 1,4 milyar dolar ile şu ana dek üretilen en pahalı uçak olarak tanımlanıyor.

Radara yakalanmama teknolojisi sayesinde daha önceki uçakların başaramadığı görünmeden düşman hedeflerini bombalama görevlerini başarabilen B-2'lerden Amerikan Hava Kuvvetlerinin elinde şu anda 20 adet bulunuyor

....
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 21:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?