22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Kardeşi bilgisayarıyla oynayınca

Erzurum'da Lisesi öğrencisi Ömer Faruk Bilge arkadaşlarıyla birlikte raylı, uzaktan kumandalı bilgisayar masası yaptı.

Atatürk Endüstri Meslek Lisesi Mobilya Dekorasyon Bölümü 12-A sınıfı öğrencisi Ömer Faruk Bike, evde olmadığı sırada kardeşinin bilgisayarıyla oynadığını görmesi üzerine, okuldaki arkadaşlarıyla birlikte, “Elmas 2007” adlı projeyi hazırlayarak, uzaktan kumandalı, elektronik raylı sistemden oluşan bilgisayar masası üretti. 

Bilge, 2 ayda yaptıkları çalışmada, bilgisayarın monitorü, kasası ve CD'ler için raylı sistem kurarak, bilgisayarın kullanılmadığı zamanlarda koruma altına alınmasını sağladıklarını söyledi. 

1000 YTL'ye mal olan bilgisayar masasının, seri üretim yapılması halinde fiyatının daha da düşeceğini belirten Bilge, şunları kaydetti: 

“Kardeşimin evde olmadığım sırada bilgisayarımla oynayarak, zaman zaman içerisindeki bazı dosyaları siliyordu. Benzer sıkıntıyla birçok vatandaşın karşılaşabileceğini düşündüm. Hocalarımdan ve okulumuzdaki elektronik bölümünde okuyan Kubilay Mete isimli arkadaşımdan aldığım destekle uzaktan kumandalı elektronik raylı sistemli bilgisayar masası ürettik. Yaptığımız masa, hem güvenlik hem de bilgisayar içerisindeki dosyaların korunmasını sağlıyor.” 

Bilge ayrıca, masa sayesinde özellikle kabloların oluşturduğu görüntü kirliliğinin de önüne geçildiğini ifade etti.

PROJE TABANLI BECERİ YARIŞMASI

Bilge, hazırladıkları masayı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na da sunacaklarını belirterek, hedeflerinin projelerinin yarışmadan derece alması olduğunu söyledi. 

Erkek Teknik Öğretim dalında yarışmaya katılacaklarını belirten Bilge, ”Yaptığımız masaya isteğe bağlı olarak daha farklı özellikler de eklenebilir” diye konuştu.

Bu arada Okul Müdürü Fikret Umudum ise, öğrencilerinin benzer projelerine büyük destek verdiklerini belirterek, “Öğrencilerimizin araştırmacı olduklarını görmek bizleri sevindiriyor” dedi. 

Umudum, okulda görevli öğretmenlerin ve öğrencilerin Proje Tabanlı Beceri Yarışması sayesinde birçok farklı projeye imza attıklarını belirterek, hedeflerinin ülke çapında projelerinin kabul görmesini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
A.A.
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 16:33:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?