28
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

Kasetim var mı paranoyası!

Teknolojinin gelişmesindeki baş döndüren hız dünyayı "küresel köye" dönüştürürken özel yaşamın sınırlarını da bir hayli daralttı. Geçmişte sadece beyazperdede James Bond serisinde görülebilen casus teknolojiler bugün herkesin erişebileceği yerlerde satılıyor. Hal böyle olunca da en mahrem dakikalar bir anda internet üzerinde binlerce kişinin tanıklık ettiği skandallara dönüşüyor. Özel anlar cep telefonları ile ya da Spy (casus) veya pin-hole (iğne deliği) denilen kameralarla kaydediliyor.

ÇOĞUNLUK KADIN
Türkiye'nin ilk özel dedektifi Joseph Erdem, teknolojiye paralel artış gösteren bu olayların bir kesimde yoğun endişeler yarattığını ve kendisine başvurduklarını söyledi. Seks görüntülerinin ortaya çıkacağı endişesiyle başvuranların çoğunluğunun kadınlar olduğunu dile getiren Erdem, aralarında sıradan insanların yanı sıra ünlülerin, işadamlarının da bulunduğunu söyledi.

FANTEZİ ÇEKİME DİKKAT
Erdem, "Dünya çapında bir araştırma yapmamızı, bu tür görüntülerinin kaydedilmiş olabileceğini söylüyorlar. Geçmişinde bir ilişki yaşamış oluyorlar ve fantezi amacıyla görüntülerini kaydetmiş ya da fotoğraflamış olabiliyorlar. Daha sonra da bu olayların da tetiklemesiyle endişeye kapılınca bana başvuruyorlar. Ben de araştırıyorum. Bu şekilde pek çok görüntüye ve kimin çektiğine ulaştım" diye konuştu.

Erdem, karşılaştığı olaylarda, bazı görüntülerin sadece fantezi amacıyla bilinçli olarak kaydedildiğini ancak ilişkinin kötü bitmesi halinde daha sonra şantaj için kullanılabildiğine tanık olduğunu ifade ederek, "Bazen de sadece şantaj amaçlı gizlice çekilmiş olabiliyor. Bu kişiden kişiye değişir. Bazen de öyle oluyor ki, bu görüntüleri çekiyorlar, ilişki bitiyor ama araları ne kadar kötü olursa olsun bu görüntüleri asla kimseyle paylaşmıyorlar" şeklinde konuştu. İnternet üzerinden bunların izlenmesi ve takibini de yaptığını belirten Erdem, internetten takibini yaptığı Gamze Özçelik olayındaki görüntüleri örnek veriyor.

Suç olunca satışlar arttı
GİZLİ kameralar konusundan uzman bir isim olan Engin Giray, AKŞAM’a verdiği bilgilerle bu alandaki hukuksuzluğu da gözler önüne serdi. Gizli kameraların güvenlik için üretildiğini ve geçen yıl çıkarılan bir yasa ile kuyumcu, içkili restoran gibi yerlerde bulunmasının zorunlu olduğunu belirten Giray, gizli kamera çekimlerinin şikayete bağlı suç olduğunu hatırlattı. “Gizli çekim suç olduktan sonra kamera satışlarının arttığını söyleyebilirim" diyen Giray, kablosuz bağlantılarda görüntü kalitesinin düştüğünü söyledi. Giray, kayıt süreleri için de şu bilgileri verdi: "Kayıt cihazları sigara paketi büyüklüğünde. Minimum 1.5 saat görüntü kaydedilebiliyor. Artık cep telefonları da görüntü alabiliyor ama onların kayıt süreleri çok daha kısa. Dijital kayıt yapan cihazlarda ise bellek kartının boyutuna göre kayıt süresi 3 saate kadar çıkabiliyor."

Böcekler önlenebilir mi?
CASUS kamera ve dinlemede kullanılan böcekleri ortaya çıkaran kontr cihazlar da yaygınlaşıyor. Uzmanlar piyasa fiyatı 1-2 bin YTL arasında olan kontr cihazlarının yurtdışında kısa bir süredir kullanıldığını Türkiye'ye de yeni geldiğini belirtiyor.

200 dolardan başlıyor
Seks görüntüleri genellikle "Spy" (casus) ve "pin-hole" (iğne deliği) denilen küçük kameralarla kaydediliyor. PERPA İş Merkezi'ndeki elektronik eşya satan dükkanların pek çoğundan veya Tahtakale'den kolaylıkla temin edilebilen bu aygıtların fiyatları 200 ile 5 bin dolar arasında değişiyor. Çok yüksek kalitede görüntü elde edilebilen bu kameralar tuzak kurma peşindekilere aradıkları fırsatı sağlıyor. Kameraların satışına sınırlama ya da yasak getirilmesi gerektiğini ifade eden özel dedektif Joseph Erdem, "Şantajcılar, karşılığında yüzbinlerce dolar para talep edecekleri bir şey için 5 bin doları kolaylıkla veriyorlar" dedi.

Kaseti kamerada unutmayın...
CASUS kameralar tuzak kurma peşindekilere aradıkları fırsatı sağlıyor. Türlerine göre 1 buçuk ya da 3 saate kadar kayıt yapabiliyor. Uzmanlar, "sosyetenin" bu görüntüleri çoğunlukla fantezi amacıyla gizli olmaksızın çektiğine ancak daha sonra bir şekilde internete sızdığına dikkat çekiyor. Bazen bu kameralar bozuluyor ve tamire götürüyorlar. Ancak kameradaki kayıtı silmeyi unutuyorlar. Böylece görüntü internete yayılıyor.
Vatan
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 04:41:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?