28
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

Kayıtlı eski göktaşı Türkiye'de

Dünyanın kayıtlara geçmiş en eski göktaşının izini süren bilimadamları, ünlü gezgin İbni Batuta'nın seyahatnamesinde söz edilen göktaşını bulmak üzere İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı tarihi Birgi beldesinde incelemeler yapıyor.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, 18 Mart Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı, Rektör Danışmanı ve Gözlemevi Müdürü Prof Dr. Osman Demircan, araştırmacı Nurcan Dilli, Müze Müdürü Mesut Kaşıkcı'dan oluşan heyet Birgi'ye gelerek incelemelerde bulundu, Belediye Başkanı Cumhur Şener'i ziyaret ederek, araştırma ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Prof. Özel, ünlü gezgin İbni Batuta'nın 1335 yılında Birgi'yi ziyaret ettiğini, bu seyahati sırasında Aydınoğulları Beyi Mehmet Bey ile görüşmesinde, kendisine "gökten bir taş düştüğünün iletildiğini", Batuta'nın da "gökten düşen taşa" ilişkin görgü tanıklarının sözleriyle Mehmet Bey'in yaptırtığı araştırmalara kitabında yer verdiğini kaydetti.

Siyah renkli, yaklaşık 80 kg ağırlığındaki meteorun bulunması için uzun soluklu bir çalışma yürüteceklerini ifade eden Özel, "640 yıl önce ünlü gezginin kayıtlarına geçmiş olan, dünyanın kayıtlara geçmiş bu en eski göktaşını bulacağız" diye konuştu.


aa
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 11:44:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?