19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Kişiye özel yatakla fark yarattı

Laleli’de 1980’lerde otellere perde satarak ticarete atılan ve Türkiye’nin en güçlü ’otel tekstilcilerinden’ biri olan Evoteks’in patronu Emre Örgad, ODTÜ, İTÜ ve Alman bilim adamlarıyla yürüttüğü ’kişiye özel yatak projesini’ tamamladı.

Dünyada ilk kez bir yatak, "kişinin yüzey basınç ölçümlerine, üç boyutlu vücut taramasına ve doktor tanılarına göre" üretilmeye başlandı.

TÜRKİYE genelinde 1000’e yakın otelin, yatak, perde başta olmak üzere tüm tekstil ürünlerinin imalatını ve satışını yapan Evoteks Ev ve Otel Tekstili Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin (Evoteks) patronu Emre Örgad, ODTÜ, İTÜ ve Alman bilim adamlarıyla 8 yıldır yürüttüğü ’kişiye özel yatak projesini’ tamamladı. Dünyada ilk kez bir yatak, "kişinin yüzey basınç ölçümlerine, üç boyutlu vücut taramasına ve doktor tanılarına göre" üretilmeye başlandı.

2001 KRİZİNDE KEŞFETTİ: Ticaret hayatına 1980’lerde Laleli’de inşa edilen otellere perde ve tekstil pazarlaması yaparak başladığını söyleyen Emre Örgad, 2001 krizi sırasında yaşadıkları tıkanıklığı aşmak için Avrupa ve ABD’ye açıldıklarını ve bu sırada yataktaki ’tüm gerçekleri’ keşfettiklerini söylüyor ve şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya: "İstanbul’da doğdum, aslen Rizeliyiz. Babam Cibali’de keresteciydi. 1982’de üniversiteye ve aynı dönemde de deri konfeksiyon işinde parttime çalışmaya başladım. Çalıştığım deri firması 50-60 kiyilik bir firmaydı, kısa süre sonra patrondan sora gelen eleman olmayı başardım. 4 sene orada çalıştım. İşçi nasıl çalıştırılır, imalat nasıl yapıyır, mal nasıl alınır nasıl pazarlanır hepsini orada öğrendim. Sonra daha çok kazanmak için patrona ’ben müşteri bulayım komisyon ver’ dedim. ’Olur’ dedi. Sonra komisyonumu vermedi. Ben de ’bana müsaade’ dedim ve Unkapanı’nda perdecilik yapan ağabeyimin (Halit Örgad) yanına gittim."

OTELLERE PERDE SAT: Ağabeyinin, o dönemlerde İMÇ bloklarında bir fabrikanın satış mağazasında yüzde 20 ortak olduğunu belirten Emre Örgad şöyle devam ediyor: "Ağabeyim bana ’Çok sayıda otel yapılıyor ve sen bu otelere perde satabilirsin’ dedi. Büyük bir yatak firması da otellere yatak pazarlayacak eleman arıyormuş. Ağabeyim bunu da söyleyince gittim, yüzde 5 komisyon karşılığı anlaştım. Bana bir katalog verdiler ve otellere hem perde, hem de yatak pazarlamaya başladım. Kart vizitim, bir iş yerim, telefonum bile yoktu. Laleli’deki bütün otel inşaatlarını tek tek gezdim ve pazarlama yaptım. Bitmemiş otellere gidip ’abi perde yatak lazım mı, ben fabrikadan geliyorum’ diyordum. Zamanla ne lazımsa bana söylemeye başladılar. Laleli otel piyasası beni çok iyi tanıdı ve bir anda çok iyi satışlar yapmaya başladım."

YATAK KONFEKSİYONU: Emre Örgad, otellere yaptığı perde, yatak pazarlamasında başarılı olunca, otel tekstilinin konfeksiyon işine de girme kararı alır ve bir ortağıyla konfeksiyon da yapmaya başlar. Yatak tekstili, uyku seti, çarşaf, perde derken bu konuda İdaş’ın fasoncusu olan Emre Örgad, "Sonra İdaş için nevresim yapmaya başladık. Unkapanı’nda bir yer tuttuk. Makine parkımız büyüdü ve çarşaf, yastık, yorgan dikip otellere pazarlamaya devam ettik" diyor.

Bizim yatakçılar milleti fıtık etmiş

EVOTEKS’in patronu Emre Örgad, 1992’de Evoteks’i kurduğunu belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "2001’deki büyük krizde her şeyi yeniden düşündük. ’İhracat yapalım’ dedik ve İdaş ekibiyle Avrupa ve ABD’yi gezdik. Avrupa’da yatakçılara ’çok güzel yataklarımız var’ deyince satarız sanıyorduk. Ancak Avrupalılar bizim yatakları inceleyince ’sizin ülkenin yarısı fıtıktır’ dediler. Bize yatakta ne olması gerektiğini anlattılar. Yeniden yapılandık. Şu anda kumaş fabrikamız 10 milyon YTL, konfeksiyon ve ticaret bölümümüz ise 14 milyon YTL ciro yapıyor. Son 3 yılda 2.5 kat büyüdük. 160 kişilik istihdamımız var ve geçen yıl 3 milyon euroluk da ihracat yaptık."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 17:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?