22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Laboratuvarda yapay yaşam

ABD’nin ’olay’ bilimadamı Craig Venter, The Guardian’a yaptığı açıklamada laboratuvar ortamında tamamen kimyasal maddelerle yapay kromozom ürettiklerini iddia etti. Venter’ın birkaç hafta içinde yapay yaşamın mümkün olabileceği yönündeki açıklaması büyük heyecan yarattı. Ancak sözcüsü daha sonra henüz o kadar ilerleme sağlanmadığını açıkladı.

AMERİKALI bilimadamlarının laboratuvar ortamında tamamen kimyasal maddeler kullanarak ilk kez yapay bir kromozom ürettiği iddia edildi. Araştırmanın başında bulunan ve her çalışması çok tartışılan Dr. Craig Venter, İngiliz The Guardian Gazetesi’ne birkaç hafta içinde yapay kromozomu yaşayan bir bakteri çekirdeğine naklederek yeni bir tür yaratacaklarını açıkladı.

Genetik biliminin dünyadaki öncülerinden olan Craig Venter’a göre 20 bilimadamından oluşan ekibinin ürettiği yapay kromozom, 581 çift genetik kod içeren 381 adet genden oluşuyor. "Mikoplazma laboratoryum" adı verilen yapay kromozom, "el yapımı mikrop" üretimi yönünde önemli bir adım sayılıyor. Bu sayede özel olarak bakteriler üretilebilecek, örneğin sadece karbondioksit emen bolca bakteri üretilerek küresel ısınmanın önüne geçilebilecek ve hatta biyolojik yakıt sağlanabilecek.

ARTIK YAZIYORUZ

Dr. Venter, "Genetik kodumuzu okuma aşamasından, artık yazma aşamasına da geçiyoruz. Bu bize teoride daha önce düşünülmeyecek şeyler yapma imkanı verecek" dedi. Venter, daha önce de, insanın genetik şifresinin çözülmesi için girişilen tartışmalı yarışa katılarak gündeme gelmişti.

The Guardian’da yapay yaşamla ilgili açıklamanın birkaç hafta içinde yapılacağı öne sürüldü. Ancak daha sonra Venter’ın sözcüsü Heather Kowalski AFP’ye bir açıklama yaparak, "The Guardian’ın haberi biraz ileri olmuş. Kimilerinin iddia ettiği gibi yapay yaşam konusunda böyle bir şey elde etmedik. Olduğunda bilimsel makale yayınlanır, henüz bundan da aylarca uzaktayız" dedi.

KINAMA ALDI

Klonlama ve kök hücre araştırmalarından sonra, şimdi de yapay yaşam tartışılacak. Kanada’daki bir biyoetik örgütü, araştırmayı şimdiden kınadı. ETC Group yönetisi Pat Mooney, "Laboratuvar tüpünde yeni yaşam türü yaratmak da ne demek oluyor? Bu herkese bir ’uyanın’ çağrısıdır. Belki yeni ilaçların üretilmesiyle insanlığa fayda sağlayabilir, ama biyolojik silahlarla büyük bir tehdit de oluşturabilir" dedi.

’Tanrı’yı oynuyor’

GuardIan’ın haberi dünya basınında da yankı yarattı. Haberi Guardian’dan alıntılayanlar arasında en göze çarpanı İngiliz Channel 4 televizyonununkiydi. Channel 4, Venter’ın bazı çevrelerce "Tanrı’yı oynuyor" şeklinde eleştirildiğini ve yine tepki alacağına dikkat çekti. Daily Telegraph, CNN, New York Times , BBC gibi medya organları da Craig Venter’ın ’tartışılan’ bir DNA uzmanı olduğuna dikkat çektiler.

Nasıl ürettiler

Kimyasal maddelerden "Mikoplazma laboratoryum" adı verilen yapay kromozom, tamamen laboratuvar ortamındaki kimyasalların kullanılmasıyla elde edildiği için bu adı aldı.

Yapay kromozom Kimyasallardan 580 bin genetik şifre içeren 381 genli yapay bir kromozom elde edildi.

Birkaç hafta içinde Her canlının farklı sayı ve şekilde kromozomu var. Kromozomların yaşam karakteristikleri göstermesi için, bölünüp çoğalabilen hücrelere dönüşmesi gerekiyor ve bilimadamları bunu birkaç hafta içinde başarabileceklerine inanıyorlar.

Canlı hücreyi ele geçirecek Araştırmanın bu aşamasında yapay kromozom, canlı bir hücrenin çekirdeğine aktarılacak. Kromozomun kısa sürede hücreyi "ele geçirmesi" ve yeni bir yaşam formu oluşturması bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2007 Pazar 08:02:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?