16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Mahremiyeti korumanın yolları

Mahremiyeti korumanın yolları
Web üstünde kayıt isteyen site sayısının artması kullanıcıların tepkisini çekiyor. İşte el verip kol kaptırmaktan çekinenler için en faydalı çözümler

Spam Gurmesi
Basit bir bilgiye ulaşmak için girdiğiniz site karşınıza pat diye bir kayıt formu çıkarınca yapacak iki şey var. Ya sayfayı kapatıp başka bir kaynağa gideceksiniz ya da o formu dolduracaksınız. Ama bazı siteler kayıt sırasında verdiğiniz e-posta adresinizi izinsiz pazarlama yapan spam şirketlerine satıyor. Bunu engellemek için en akıllıca çözüm Spam Gourmet adlı hizmet. Türkçe desteğine de sahip sitede geçici olarak kullanabileceğiniz sanal e-posta adresleri yaratabiliyorsunuz.


Böcek düşmanı
Kullanmak için kayıt olmanızı şart koşan sitelere karşı en akıllıca çözümü sunan bu site ilk kullanımdan itibaren en sık başvurduğunuz kaynaklardan biri olmaya aday. Bug Me Not başlıklı sitenin hizmeti basit ve gücünü kullanıcıdan alıyor. Kayıt isteyen sitelere birisi kayıt oluyor, ardından kullanıcı adını ve şifresini bu sitede paylaşıyor. Arama kutusuna sitenin adresini girdiğinizde karşınıza paylaşılan kod ve şifreler sıralanıyor. Basit, mantıklı ve kesinlikle bağımlılık yaratan cinsten.


İz bırakmadan yürüme
Kimi siteler vardır ki değil e-posta adresinizi vermek, orada olduğunuza dair en ufak bir bilgi kırıntısını bile paylaşmamanız gerekir. Kimi durumlarda da kullandığınız sistem bazı sitelere erişiminizi engelliyor olabilir. Böyle hallerde can simidi gibi yetişen hizmetlerden biri de proxy siteleri. Bu adreste ziyaret edeceğiniz sitelerden IP numaranızı gizlemenin yanı sıra sitelerin bilgisayarınıza yüklediği cookie adlı dosyalar dahi engellenebiliyor. Sistem yöneticinizden o siteye girdiğinizi gösterecek bilgileri de engellemek mümkün.

Radikal
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 08:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?