19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Mars'ta heyecanlandıran keşif

Mars’ta mikrobik yaşam olasılığı

Kızıl Gezegen’in çevresinde saptanan metan gazının, ancak biyolojik yaşam sayesinde oluşabileceği belirtiliyor. NASA, Mars yüzeyinin altında mikrobik yaşam olabileceğini açıkladı.

Heyecanlandıran keşif

Sadece yanardağların faaliyetleri ve biyolojik yaşam sayesinde oluşan metan gazının Mars’ta da saptanması, bilim adamlarını heyecanlandırdı. İngiliz Sun Gazetesi’nin NASA kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, saptanan metan gazının yanardağlar yüzünden oluşmadığı kesin. Çünkü, Mars’ta faaliyet halinde hiçbir volkan bulunmuyor. Gazeteye göre tek seçenek, biyolojik yaşam.

Su buharı bulutları

Dünyada küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin nedenlerinden biri olarak kabul edilen metan gazını yanardağlar ve ineklerin ürettiği biliniyor. Mars’ta ise faaliyet halinde herhangi bir volkan bulunmadığı için, bilim adamları Mars yüzeyinin altında mikrobik yaşamın sürmekte olduğunu düşünüyor. NASA, metan gazının bulunduğu bölgelerin üzerinde, su buharından oluşan bulutların varlığını da saptamıştı.

Kar da yağıyor

NASA’daki bilimciler, metan gazının Mars yüzeyindeki buzun altında var olduğu belirtilen suda yaşayan mikroorganizmalar tarafından çıkarıldığını düşünüyor. NASA’nın uzay aracı Phoenix (Anka Kuşu), Kızıl Gezegen’de hem geçmişte su olduğunu düşündüren iki mineral bulmuş, hem de kar yağışı saptamış, ancak kar tanelerinin yere ulaşmadan kaybolduğu anlaşılmıştı

..
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 04:23:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?