16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Maymun embriyonu kopyalandı

Primatlar üzerine çalışan İngiliz bilim insanları maymun embriyonu klonladı.

Yetişkin maymunlarla yapılan çalışma sonucunda düzinelerce embriyon kopyalanırken, aynı yöntemin insan embriyonu üretmekte de kullanılabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar embriyonlardan kök hücre de elde ettiklerini, bunları kalp ve beyin hücreleri haline getirebileceklerini söylüyor.


Klonlamada kullanılan yöntem, sağlıklı ve üremeye hazır bir yumurta hücresinin çekirdeğinin yetişkin bir hayvandan alınan deri hücresi çekirdeğiyle değiştirilmesinden oluşuyor. Oluşan embriyonun, dişi bir hayvanın rahminde büyümesiyle de deri hücresini bağışlayan hayvanın bir kopyası meydana getirilmiş oluyor.


Genetikçiler daha önce bu tekniği kullanarak inek, koyun, fare, at, kedi ve köpek gibi hayvanları klonladı. Yeni araştırma, insan embriyonunun klonlanması yolunda çok önemli bir adım olduğu için genetik biliminde bir devrim niteliği taşıyor.


Yeni gelişmenin etik ve dini açıdan büyük bir tartışma yaratması bekleniyor. İngiltere'de klonlanmış bir embriyonun ana rahmine konulması şimdilik yasak olsa da, insan klonlama karşıtları embriyon üretebilecek hale gelen genetik bilimini durdurmanın artık zor olduğunu düşünüyor.


'Kopya insan' hakları meselesi
Dün Güney Kore'de bir araştırma grubunun insandan alınan kök hücreleri kullanarak farelerde kalp rahatsızlıklarını tedavi ettiği haberi, geçen hafta İrlanda Ulusal Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi'nden Brendam Tobin ve ekibinin klonlama üzerine yayımladığı raporu hatırlattı.


Raporda, Birleşmiş Milletler'in insan klonlamayı yasadışı ilan etmekte başarısız olduğu ve hızlı gelişmeler sayesinde her an kopyalanmış insanlar ortaya çıkabileceği belirtilmiş, BM ve uluslararası toplumun acilen kopyalanmış insanların haklarını korumaya yönelik yasal düzenlemeye gitmesi gerektiği belirtilmişti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 08:19:34
Güncelleme :13 Kasım 2007 Salı 12:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?