20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Mehmetçiğe yerli robot silah

Türkiye, son yıllarda yerli savunma sanayiinde önemli başarılar elde etmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri için makineli tüfek, top ve roketatar üreten Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) şimdi de robot silah geliştirdi.

Yüksel Holding'le birlikte dizayn edilen silah, kurulduğu bölgeyi termal kameralarla gece gündüz gözetleyebiliyor. Etrafta tehlikeli bir durum oluştuğunda merkezi uyaran silah, uzaktan kumanda vasıtasıyla ateş açarak hedefi yok edebiliyor. Yeni sistem sınır bölgelerindeki jandarma karakollarına ve askerî tesislere kurulacak. Böylece karakollarda nöbet tutan Mehmetçik, ani terörist baskınlarından zarar görmeyecek. Robot silah, istenirse araçlara da monte edilerek seyyar olarak kullanılabilecek.

İnsansız makineli tüfek atış kontrol sistemi (İmtaks) adı verilen yeni silah, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 11. Malezya Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda görücüye çıktı. Yeni silah tümüyle Türk mühendisler tarafından yerli teknoloji kullanılarak tasarlandı. İki yıllık araştırma geliştirme (Ar-Ge) safhasından sonra prototip olarak geliştirilen İmtaks'ın teknik özellikleri ve çalışma sistemi şöyle: Termal kameralar vasıtasıyla gece gündüz gözetleme yapan silah, bölgedeki hareketi anında tespit ediyor. Daha sonra hareketliliği insan ya da havyan olarak tanımlayan cihaz operatöre uyarı gönderiyor. Silah, bu sırada hedef olarak tespit edilen objeye kilitleniyor. Obje yer değiştirse bile silahın namluları bunu takip ediyor. Merkezdeki operatörden komut geldiği anda ateşe başlayan silah, hedefi kısa sürede imha ediyor.

İmtaks'a 7,62 milimetre çapında herhangi marka bir adet makineli tüfek ile bir adet piyade tüfeği de monte edilebiliyor. Cihaz iki kilometre mesafeden görüntü ve komut verilerini karşılıklı olarak radyo frekansı vasıtasıyla taşıyabiliyor. Kısa bir süre içinde seri üretimi hedeflenen robot silah, sınır karakollarına, askerî tesislerin dış güvenlik noktalarına ve kritik önemi haiz bölgelere kurulacak. Doğu ve Güneydoğu illerinde terör örgütü PKK ile mücadelede en büyük kaybı ani karakol baskınlarında veren Türk Silahlı Kuvvetleri böylece önemli bir avantaj elde edecek. Mümkün olan en az sayıda dış nöbetçiyle birliklerin ve askerî tesislerin güvenliği sağlanabilecek.

'Savunmada sanayiinde yenilikçi ülkeler arasına giriyoruz'

Yüksel Holding Savunma Grubu Başkanı Hayri Esen, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın kurulmasıyla Türkiye'nin bu alanda önemli bir ivme yakalamaya başladığını söyledi. Önce kendi ihtiyacı için savunma gereçleri üretimine başlayan Türkiye'nin 1990'lı yıllardan sonra yurtdışından da önemli siparişler almaya başladığını belirten Esen, "Bu gelişmelerle ülkemiz dünya savunma sektöründe yenilikçi, üreten ve ürettikçe güçlenen ülkeler arasında yer almaya başlıyor." dedi. Türkiye'nin savunma sanayiinde Yüksel Holding olarak önemli bir yer edindiklerini vurgulayan Hayri Esen, kendi kaynaklarıyla geliştirdikleri İmtaks'ın dışında başka ürünler için de çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Türkiye, silah ihraç eder hale geldi

Türkiye, 1974 yılına kadar silahtan telsize, uçaktan tüfeğe kadar tüm silah ihtiyacını yurtdışından temin ediyordu. Ancak 74 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkiye'ye konulan ekonomik ambargo, milli silah sanayiinin önemini gündeme getirdi. Bu tarihten sonra kurulan ASELSAN, yerli telsiz ve haberleşme sistemleri geliştirmeye başladı. MKEK ise tabanca, tüfek ve mermi gibi hafif silahlarla, top, obüs, uçaksavar, roket ve roketatar türü ağır silahların üretimine geçti. 1984 yılında kurulan TAİ ABD'li şirketlerle ortak F-16 savaş uçağı ve çeşitli muharebe helikopterleri üretiyor. Öte yandan özel şirketler de son yıllarda savunma sanayiinde büyük projelere girişiyor. Yüksel Holding, insansız silah sistemleri üzerinde çalışırken, Koç Holding'e bağlı Otokar yurtdışına zırhlı araç ve porsonel taşıyıcı ihraç ediyor. Şirket, yakın bir gelecekte Türkiye'nin ilk milli tankını üretmeyi hedefliyor.

aa
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 06:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nihat sarı IP: 85.110.95.xxx Tarih : 2.05.2008 20:29:51

demekki bir müsibet bin nasihattan iyiydir ata sözü doğruluğunu 34 yıl önce (1974 Kİ AMBARGO)ıspatlamasına rağmen basiretsiZ yöneticilerimz yüzünden hala ve hala bizler hafif silah üretebiliyoruz yazık bize,kovboyculuk oynayan amerika, atam bombasının deneme tahtası olan japonya, ihtilallerin ülkesi olan fransa, sefalete mahkum olan çalıştıracak insan gücü bulamayan almanyA YA bir bakın her türlü silah var ve dünyaya barış çağrısı yapıp duruyorlar neden çünkü güçlüler nasıl mı silahları anacım silahları. bunlar sadece örnek olanlar daha neler var ve bizden geride olan nice ülkeler var ki ülkesinin güvenliği konusunda bizden daha ilerdedirler. neden peki çok kolay: ÇÜNKÜ ONLAR KENDİ GÜVENLİĞİNİ KENDİN SAĞLA GERÇEĞİNE İNANLARDANDI. bizim geri zekalı yöneticilerimiz ise KAYSERİ'DE tamamen kendi sermayemiz ve kendi mühendisimizle KURULAN UÇAK FABRİKASINI KAPATMIŞLAR. şimdi ne yapıyoruz amerika ile ortak uçak helikopter üretiyormuşuz nerde kardeşim . madem ki ortak üretiyoruz neden amerikalarda israilerde rusyalarda fransalarda hollandalarda muharebe helikopter araştırıyoruz hani nerde kendi ortak ürettiğimiz mallar nerdeeeeeeeeeeeeeeeee.MUHTAÇ OLDUĞUN KUDRET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR. K.ATATÜRK