15
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Microsoft'un beyni uzay turisti

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gidecek 5'inci uzay turisti ABD'li milyarder Charles Simonyi, 7 Nisan'da Rus Soyuz füzesiyle çıkacağı yolculuğuna, genç bir bilgisayar mühendisi olduğu Macaristan'da komünist dönemden kalma anılarını götürecek.

Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'un beyinlerinden birisi olan Simonyi, uzay yolculuğu öncesi eğitim gördüğü, Moskova yakınlarındaki bir ormanda bulunan kozmonot eğitim merkezi Yıldızlar Kenti'nde basın toplantısı düzenledi.

Simonyi, 1964'te Macaristan'da programladığı Sovyet bilgisayarı Ural'ın bir bandını uzaya götüreceğini belirtti.

"Bu kağıt bilgisayar bantlarını kasamda saklıyordum ve bunlardan birini her şeyin nereden başladığını bana anımsatması için götüreceğim" diyen 58 yaşındaki Simonyi, 17 yaşında genç bir Macar olarak ülkesini terk edişi ve Microsoft'un Word ve Excel programlarını yarattıktan sonra kendi şirketi Intentional Software Corporation'ı kuruşuna giden yola gönderme yaptı.

Simonyi, bir iyi niyet gösterisi olarak, 16 yaşında bir lise öğrencisi ve Macaristan ulusal istatistik bürosunun gönüllü çalışanı olarak yazdığı programları UUİ'ye götüreceğini belirtti. 1960'lı yıllarda kağıt bantlar, veri iletme ve depolama amacıyla kullanılıyordu.

Yıldızlar Kenti'nde kasımdan bu yana eğitim almayı sürdüren Simonyi ve Rus kozmonotlar Fedor Yurçikin ve Oleg Kotov, 7 Nisan'da bir Soyuz TMA-10 uzay aracıyla UUİ'ye gidecek.

Seyahat için Amerikan Uzay Macerası şirketine 25 milyon dolar ödeyen Simonyi, UUİ'de biyolojik bulaşmanın örneklerini almaya yönelik bir dizi bilimsel deney de yapacak.
ajanslar
Yayın Tarihi : 25 Mart 2007 Pazar 16:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?