16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Mide kelepçesi ve uzmanı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, mide bandı (kelepçesi) operasyonlarıyla, aşırı şişman 100 hastanın 4 ton 378 kilo vermesini sağladı.

Prof. Dr. Güner Öğünç, aşırı şişmanlığın yüksek tansiyon, şeker hastalığı, gibi daha birçok hastalığa neden olduğunu kaydetti. Öğünç, aşırı şişmanların yüzde 70’inin de sinir ve stresten yakındığını söyledi.


Obeziteyle ilgili yaklaşık 20 farklı ameliyat yöntemi bulunduğunu ifade eden Öğünç, bunlardan beşinin çok sık yapıldığını belirtti. Yöntemlerden mide bandının (kelepçe) ise kendilerinin en sık uyguladıkları yöntem olduğunu anlatan Öğünç, çok uzakta ve kendilerine sık gelemeyecek kişiye mide bandını tercih etmediklerini, çünkü bu kişilerin sürekli kontrole gelmeleri gerektiğini ifade etti.

AMELİYATIN BAŞARISI İÇİN KALORİLİ İÇECEKLERDEN VAZGEÇİLMELİ


Öğünç, konuşmasını şöyle devam ettirdi:
“Mide bandı ameliyatlarında kişinin uyumu çok önemlidir. Eğer ameliyat olan kişi, ameliyattan sonra yüksek kalorili içecekler almaya devam ederse ameliyatın başarılı olma şansı düşüyor. Çünkü mide bandı katı yiyeceklerin geçişini engeler, fazla miktarda gıda alınması engeller. Ama kişi kolalı içecekler, komposto, dondurma, alkollü içeceklerden vazgeçemiyorsa, bu ameliyat için uygun kişi değil demektir. Dolayısıyla uyum çok önemli ve hasta bizim önerilerimizi uygularsa başarı son derece yüksektir. Mide bandı, riski çok düşük olan bir zayıflatma ameliyatıdır.”

Mide bandının Avrupa’da çeyrek asırdır uygulandığını anlatan Öğünç, yöntemin dünyada en sık Avustralya ve Avrupa’da uygulandığını söyledi. Antalya’da söz konusu ameliyatlara 9 yıl önce başladıklarını kaydeden Öğünç, “1998’de yaptığımız ameliyat sayısı üçtü. Son bir yılda ise 50 ameliyat yaptık. Ciddi artışın nedeni aşırı şişman kişilerin bu konuda bilinçlenmesi ve daha da önemlisi başarımızın yüksek olmasıdır” dedi.

ESKİSİ GİBİ YİYİP İÇMEK İÇİN BANDINI ÇIKARTTIRDI


Şu ana kadar 106 kişiye mide kelepçesi taktıklarını ifade eden Öğünç, takipteki hasta sayımız 98 olduğunu, 5 hastanın da bandını çıkartmak zorunda kaldıklarını belirtti. Şu ana kadar ameliyat ettikleri 100 hastanın verdiği kilonun 80 ile 7 kilo arasında değiştiğini anlatan Öğünç, hastaların toplam 4 ton 378 kilo verdiğini açıkladı.

Öğünç, şöyle devam etti:
“Bir hastamızda, bant alerjisi oluştuğu için bandı çıkarıldı. Diğer bir hastamızda bant mideyi keserek mide içerisine girdiği için çıkarıldı. İstanbul’dan gelen işadamı bir hastamız da ideal kiloya ulaştığı halde, eskisi gibi yiyip içebilmek arzusunda olduğu için kendi isteğiyle mide bandını çıkarttırdı. Hastamız, ‘Ben eskisi gibi rakı sofrasında oturup arkadaşlarımla yeyip içmek istiyorum’ dedi, biz de çıkardık. 18-19 yaşlarındaki iki hastamız da, ailelerinin baskısıyla daha fazla zayıflayacakları endişesiyle, istekleri üzerine bantları çıkarıldı.”

BAŞARI ORANI DÜNYADA YÜZDE 65-80, TÜRKİYE’DE YÜZDE 90


Öğünç, mide kelepçesinde Türkiye’deki başarının yüzde 90 civarında, dünyada ise yazılı raporlara göre başarının yüzde 65-80 arasında olduğunu bildirdi. Başarı oranının yüksek olmasında, ameliyat edilecek hastaların, önerilerine uyum sağlayabilecek kişileri seçmesinden kaynaklandığını dile getiren Öğünç, son 2 yılda ameliyatını yaptıkları hastaların tamamına yakınının üniversite mezunu ve üniversite öğrencileri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin her tarafından kendilerine hasta geldiğini belirten Öğünç, Antalya’nın bu ameliyatlarda merkez konumuna geldiğini kaydetti. Öğünç, şu ana kadar yurt dışından 17 hasta geldiğini, bunlardan 3’ünün yabancı uyruklu olduğunu sözlerine ekledi.

aa
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 12:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?