26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Milyar dolar hemen döner

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, 3G konusunda ilk günlerdeki heyecanın hâlâ azalmadığını belirterek, en çok ilgiyi görüntülü telefonların çektiğini açıkladı. Avea olarak ilk iki günlük kullanımın İngiliz bir operatörün 1 yıllık kullanımı kadar olduğunu açıklayan Akdemir, "Avea olarak 3G'ye uzun soluklu bakıyoruz. Gerçek bir iş haline gelmesi 2-3 seneyi bulur" dedi.

Yaklaşık üç ay önce Avea'nın genel müdürü olan Erkan Akdemir, önceki akşam verdiği iftar yemeğinde sektördeki gelişmeleri anlattı. 25 yıldır telekom sektöründe görev yaptığını ve bunun da ağırlıklı olarak kamuda geçtiğini belirten Akdemir, sektörü hareketlendiren 3G uygulamaları hakkında da bilgi verdi. 3G'nin ekonomiye canlanma getirdiğini ve altyapı yatırımları, pazarlama giderleri, reklam yatırımları sayesinde piyasaya ciddi bir hareketlilik kazandırdığını dile getiren Akdemir, yeni iş alanlarının ortaya çıkacağını açıkladı.

Cirolara etkisi zamanla ortaya çıkacak
Akdemir, yeni servisin cirolara etkisininse zamanla ortaya çıkacağını dile getirdi. Akdemir şöyle devam etti: "Müşteriye yeni servisler verilirken tüm operatörler burada yeni bir katma değer oluşturacak. Ancak bunun hızlı bir şekilde gelire dönüşeceğini düşünmüyorum. Milyar dolar seviyesinde yatırımın büyük bir kısmı lisans ücretine gitti ve bu, süregelen bir yatırım. Gerçek bir iş haline gelmesi 2-3 seneyi bulacak."
Akdemir, yakında 3G ile TTNET'in vermiş olduğu WiFi hizmeti arasında kesintisiz iletişim sağlayacaklarını bildirerek, "Oyunun kuralı değişiyor. Herhangi bir konuşma yaptığınızda veya kesintisiz internet kullandığınızda, WiFi ile başladıysanız 3G ile devam edebiliyorsunuz veya 3G ile başladıysanız WiFi ile devam edebiliyorsunuz" dedi.

Data fiyatları geriliyor, zam gelmez
Avea Katma Değerli Servisler Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım ise tüm operatörlerin ilk amacının sayıları 5 milyonu bulan uyumlu cep telefonuna sahip aboneleri 3G'ye geçirmek olduğunu anlattı. Türkiye genelinde her yıl 900 bin-1 milyon arasında yeni cep telefonu satıldığını da anlatan Yıldırım, bu abonelerin de giderek 3G'ye uyumlu hale geleceğini kaydetti.
Bu kapsamda gelişmelerin olumlu olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, 3G'de ise Avea olarak diğer operatörlerden daha zengin içerikleri bulunduğunu dile getirdi. 3G ile data fiyatlarının aşağı indiğini, data kullanımının arttığını ifade eden Yıldırım, limit aşımıyla ilgili de "1 Gb paketin değeri 35 lira. Bunu aşınca limit aşım ücreti olarak Kb başına 11 kuruş birim maliyeti var. Bu ay içinde bunu 5 kuruşa çekiyoruz" dedi.
Yıldırım, "Sesle veriyi birleştiren tarife yok mu?" sorusu üzerine de "Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sene tanıtımını yapıyor olacağız" dedi. Yıldırım, 3G ile birlikte Ar-Ge personellerinde de ciddi artış olduğunu belirtti.

Her yöne özgürlüğe makul tanımı getirdik
Avea'nın "Her Yöne Özgürlük" tarifesiyle ilgili "10 bin dakikalık tarife 3 bin dakikaya indi, ne oldu?" sorusunu yanıtlayan Erkan Akdemir, bu tarifede bazı suiistimaller yaşadıklarını ve çağrı merkezinde, satış ekiplerinde bile kullananları gördüklerini belirterek yeni bir tanım getirdiklerini açıkladı. Akdemir şunları söyledi: "Her Yöne Özgürlük tarifesi devam ediyor. Makul kullanım esaslarını 3 bin dakika ve farklı aranan 75 numara şeklinde düzenledik. Müşterinin hakkı saklıdır. Dolayısıyla kullanım sayısını makul seviyede tuttukları zaman aslında sınır bulunmuyor. 10 bin dakika diye de 3 bin dakika diye de bir şey yok. 75 numaranın üstünde arama yapılırsa, 3 bin dakika sınırına bakıyoruz. Avea kullanıcısı bir ayda ortalama 13 farklı numarayı ararken bizim getirdiğimiz limit 75 kişi ve ayda ortalama 300 dakika konuşurken bizim getirdiğimiz limit 3 bin dakika. Ekstra ücretlendirme, belirlenen bu iki limitin aynı anda aşılması halinde yapılıyor; ancak yalnızca birinin aşımı halinde ise aylık tarife ücreti dışında ekstra bir ücretlendirme olmuyor. Dolayısıyla tarife bu haliyle daha da özgürce konuşma imkânı sağlıyor."
Her Yöne Özgürlük tarifesi ile insanların birkaç SİM kart taşımak yerine tek SİM karta dönmeye başladığını ifade eden Akdemir, daha önce abone, "Fazla yazıyor" diye farkı operatörü aramaktan korkarken bunun da ortadan kalktığını söyledi.
 

Referans
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 20:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?