22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Mısır da nükleer enerjiye el atıyor

Mısır, 20 yıl önce dondurduğu nükleer programını dirilteceğini resmen açıkladı.

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, bir kararnameyle barışçı nükleer enerji kullanımıyla ilgili yüksek konsey kuracağını, UAEK'yla işbirliği içinde şeffaflık ve nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşması (NPT) çerçevesinde nükleer program geliştireceklerini söyledi.

Geçen yılki Rusya ve Çin ziyaretlerinde nükleer işbirliğini ele almış Mübarek, kaç nükleer santral inşa edileceğini, hangi ülkelerle işbirliği yapılacağını açıklamadı.

Elekrik Bakanlığı, ilk santralı, yabancı yatırımcı desteğiyle 1.5 milyar dolara İskenderiye'nin doğusunda, Akdeniz kıyısındaki Dabaa'da inşa edeceklerini, 10 yıl içinde faaliyete geçeceğini söyledi.


Mübarek, kararın gerekçesini, ulusal güvenlik bağlamında enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve doğalgaz-petrol kaynaklarından gelecek kuşakların da faydalanmasını sağlamak olarak sundu. NPT'yi imzalamış Mısır, 1970'lerde başlattığı nükleer programdan 1986'da Çernobil felaketi sonrası vazgeçmişti. Diriltme kararını Beyaz Saray "Sivil nükleer enerji isteyen ülkeleri genellikle destekliyor, bazılarına bu konuda yardım ediyoruz" diye karşıladı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 08:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?