20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Mobil iletişimde savaş

Türkiye’de son birkaç aydır “Blackberry mi iPhone mu?” tartışması gündemin en üst seviyesindeki yerini koruyor. Bilişim uzmanları, gazeteciler ve teknolojiyle yakından ilgilenen ünlü simalar, her ortamda iPhone’ndan dem vurarak tartışmayı hep sıcak tuttu. Fuar, rekabet içerisinde olan bu iki telefon markası için bir anlamda buluşma noktasıydı. Blackberry şık bir stantla fuardaki yerini almıştı. Gözlerimiz hep bu iPhone’u aradı ama nafile… Çünkü Apple firması, CeBIT’e katılmamıştı. Bu yüzden bizler için de iyi bir gözlem alanı oluşamadı. En azından teknoloji meraklılarının Blackberry ve iPhone’un stantlarına gösterdikleri ilgiden hangisinin önde gittiğini anlayabilirdik. Akşamüzeri fuar alanına açılan Teknosa’ya girdiğimizde iPhone3G’nin burada satıldığını gördük. Teknosa vitrinindeki yerini alan iPhone, markete çok sayıda müşteri çekmeyi başarmış görünüyordu. Ama gelenlerin çok büyük bir kısmı iPhone’u sadece incelemekle yetindiler. Ağızlarından bir türlü “Tamam alıyorum!” cümlesi çıkmadı. Dünya genelindeki krizin dolar kuruna yansıması iPhone satışlarını da olumsuz yönde etkilemişe benziyordu. Bu yüzden markete gelenler sadece ‘bakmakla’ yetindi. Fuarın açıldığı ilk gün, telefonun fiyatı 1.630 TL’ydi. Bu fiyatı ödeyip iPhone sahibi olanlar da oldu, ama satış rakamları beklenenin çok altındaydı. Biz de “Blackberry mi iPhone mu?” tartışmasını fuara katılan bilişim uzmanlarına sorduk. Bilişimcilerin pek çoğu konuya, “Bir tanesi elma, bir tanesi armut” şeklinde yaklaştı. İşte uzman gözüyle Blackberry Bold ve iPhone3G karşılaştırması:

Blackberry Bold’un avantajları


Uzmanlara göre Blackberry’nin en büyük artısı mesaj ve mail yazarken ortaya çıkıyor. İş trafiği yoğun olanlar ve iki parmakla hızlı mesaj yazabilenler için Bold, büyük bir avantaj sağlıyor. Bold’un bir diğer üstün yanı ise Word, Excel gibi Office programlarında dosya değiştirme, kopyala-yapıştır gibi fonksiyonlarının olması.

iPhone 3G’nin avantajları


Video seyretme, müzik dinleme ve fotoğraflara bakma, internette sörf yapma özellikleriyel iPhone önde. ‘Multimedya’ noktasında iPhone, Bold’u eziyor. iPhone, başarılı arayüzü, geniş ekranı, iTunes yazılımı ve 16 GB belleğiyle daha çok eğlence severlere hitap ediyor, Bold ise iş dünyasında at koşturanlara. İnternet hızı, dosya yüklemede iPhone daha pratik.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 17:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?