22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

MSB'den F-16 açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), F-16 modernizasyon projesi kapsamında yerli sanayi imkan ve kabiliyetinde olan hiçbir mal ve hizmetin ABD firmalarından temin edilmediğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan Açıklamada, anılan projenin, ABD hükümeti ile FMS (yabancı askeri satışlar) kapsamında yürütülüp, söz konusu anlaşmanın ABD ve Türkiye hükümetleri arasında 26 Nisan 2005 tarihinde imzalandığı ve aynı tarihte Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman tarafından bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulduğu belirtildi.

1987-1999 yılları arasında gerçekleştirilen birinci ve ikinci paket F-16 ortak üretim projelerinde TAI'nin General Dynamics (daha sonra Lockheed Martin) firmasının alt yüklenicisi olarak görev aldığına işaret edilen açıklamada, bu kapsamda TAI personeline ABD'de eğitim verilmesi sağlanarak F-16 uçağının arka ve orta gövdesine ait parça üretimi ile kanat üretiminin gerçekleştirildiği kaydedildi.

TAI'nin, birinci ve ikinci paket F-16 ortak üretim projelerinde daha çok yapısal konularda görev aldığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak elektronik sistemlerinin tamamı ABD menşeli firmalardan doğrudan tedarik edilmiştir. TAI, sadece elektronik sistemlerin uçağa montajını gerçekleştirebilmiştir. Ayrıca, uçağın yazılımı, üreticisi Lockheed Martin firması tarafından geliştirilmiştir. F-16 modernizasyon projesinin başlatılmasının asıl amacı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın harekat etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılmasıdır."


aa
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 15:17:42
Güncelleme :7 Ocak 2007 Pazar 15:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?