17
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

NASA'dan uzay keşfinde yeni adım

DART’ın bugün fırlatılması öngörülüyordu, ancak kötü hava koşulları yüzünden fırlatma işlemi 4 kasıma ertelenebilir.

DART, ’Stargazer L-1011’ adı verilen üç reaktörlü uçakla Pasifik okyanusunun üzerinde 13 bin 300 metreye çıkarılacak, buradan Pegasus füzesiyle fırlatılacak.

Kilit öneme sahip

NASA yetkililerinin açıklamasına göre, DART uzay gemilerinin birbirleriyle kenetlenmelerini ya da birbirlerinin yakınlarında manevra yapmalarını sağlayacak yeni teknolojiler geliştirmeye yönelik.

Bir yetkili, "DART projesi, ABD Uzay Programı’na yeni teknolojiler kazandırma yolunda kilit öneme sahip. Bu, uzayın keşfinde yeni ufuklar açabilir" dedi.

Daha kolay ve daha ucuz

Jim Snoddy adlı NASA yetkilisi, "Bu proje sayesinde geliştirilecek robotik uzay araçlarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na, Ay ve Mars’a daha kolay ve daha ucuza malzeme götürebiliriz" dedi.

Başkan Bush, geçen ocak ayında yaptığı konuşmada, 2020’ye kadar Ay’a tekrar gideceklerini, daha uzun vadede ise Mars’a insan gönderebileceklerini açıklamış ve robot teknolojisinin, bugünkü teknolojinin yerini alacağını belirtmişti.

NASA’ya göre, robotik uzay aracı sayesinde, uydular daha kolay ve ucuza onarılacak, uzaydaki astronotların ihtiyaçları da daha ucuza karşılanabilecek.

Büyük önem taşıyor

Tamamen robotlaştırılmış araçların kullanılması, Columbia uzay mekiği 2003 şubatında Dünya’ya dönerken havada parçalandıktan sonra uzay seferleri askıya alındığı için NASA bakımından büyük önem taşıyor.

1.82 m boyunda, 363 kilo ağırlığındaki DART, Pegasus füzesiyle 750 kilometre irtifaya bırakılacak ve tamamen kendi başına hareket ederek 760 kilometre irtifada bulunan askeri uyduyla buluşacak. Proje 95 milyon dolara mal olacak.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 09:36:54
Güncelleme :27 Ekim 2004 Çarşamba 09:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?