22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Ocak'ta sıcaklık rekoru kırıldı

Ocak ayındaki sıcaklık düzeyinin tüm dünyada rekor seviyelere ulaştığı, Japon bilim adamlarının bu durumu küresel ısınmaya bağladığı bildirildi. Küresel ısınmayı insanların dikkatine getirmek ve harekete geçirmek amacıyla Temmuz'da "Live Aid"den çok daha büyük dizi konserler planlanıyor.

Japonya Meteoroloji Ajansının açıklamasında, dünyada geçen ayki sıcaklık değerlerinin, ocak ayı normal sıcaklık ortalamasından 0,45 derece daha fazla olduğu ve 19. yüzyılın sonundan beri tutulan meteoroloji istatistiklerine göre en sıcak ay olduğu kaydedildi.

Sıcaklıkların özellikle Rusya'nın doğu kesimleri ve Avrupa'nın kuzey kesimlerinde yüksek olduğu belirtilen açıklamada, bu durumun nedenlerinin küresel ısınma, El Nino akıntısı ve sıcaklıkların doğal devri hareketleri olduğu belirtildi.

Küresel ısınmaya karşı dev konser

Küresel ısınmayı insanların dikkatine getirmek ve harekete geçirmek amacıyla Temmuz'da "Live Aid"den çok daha büyük dizi konserler planlanıyor.

Londra, Washington, Şanghay, Rio, Cape Town ve Kyoto'nun dahil olduğu 7 kentte 7 Temmuzda yapılması öngörülen ve küresel ısınmadan kamuoyunu haberdar etmeyi, insanları harekete geçirmeyi amaçlayan film, müzik ve televizyon etkinliğinin, önde gelen yayıncı kuruluş ve medya organlarınca tüm dünyaya iletilmesi düşünülüyor.

Bu amaçla 2 milyar insanın izlemesi beklenen etkinlik, "Acı Gerçek" adlı, küresel ısınmaya dikkat çeken filmiyle ses getiren ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore tarafından yarın Londra'da açıklanacak.

Dünyaca ünlü sanatçıları bu amaçla bir araya getirmeyi ve Live 8 ile Live Aid yardım konserlerini gölgede bırakmayı hedefleyen etkinliğin organizatörleri, 2,5 milyon kişi tarafından canlı olarak izlenmesini bekledikleri konserlere "SOS" adını vermeyi planlıyor.


aa
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 13:43:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?