30
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Oracle'dan yeni açılım

Oracle, HP ile işbirliği yaparak çıkardığı depolama sunucularıyla donanım pazarına girerken, yeni ürünü Beehive’yle internet üzerinde güvenli işyerleri yaratacak. Beehive ile, kullanıcılar e-postalarını, takvimlerini ve diğer sosyal ağ araçlarını paylaşarak, online destek alabilecekler.

KURUMSAL yazılım şirketi Oracle, HP ile yeni veri depolama sunucularında işbirliği yaparak ilk defa donanım pazarına giriyor. Oracle CEO’su Larry Ellison, ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenen Oracle Open World 2008’de, Oracle’ın büyüyen depolama pazarında genişlemesine yardım edecek HP Oracle Exadata Storage’ı tanıttı. HP’nin üreteceği sunucu, HP Oracle Database Machine denilen Exadata Storage Serverları, Oracle yazılımıyla çalışan veritabanı bilgisayarlarıyla birleşiren bir donanımla çalışacak.

10 kat daha hızlı


Ellison, donanım ve yazılımın Database Machine olarak entegreasyonunun, terabytelık verilerini, veri depolamadan, büyük depolardan alarak analiz etmek zorunda olan şirketlerin büyüyen sorunlarını tespit etmeye yardım edeceğini kaydetti. Depolama sunucularının, 12 terabytelık alanları ve iki Intel çift beyinli işlemcilere sahip olduğunu belirten Ellison, iki hızlı Infiniband linki iki sunucuya bağlayarak 10 kat daha hızlı sonuçlar alındığını aktardı. Ellison, "Bu daha kolay çünkü akıllı depolama sunucuları ve daha fazla bant genişliğine sahibiz. Geleneksel diskler bu konfigürasyonla rekabet edemez" dedi.

Bu gelişme, Oracle’ı depolama şirketleri IBM, EMC ve Sun Microsystems gibi şirketlere karşı rekabet avantajı kazandırırken, şirketi ilk defa donanım pazarına da soktu. Ellison, konuşmasında yeni ürünlerini iPod’la da karşılaştırarak, "iPod Nano’dan bahsetmiyoruz. Database Machine, 168 Terabbytelık alanıyla Apple’ın en büyük kapasiteli iPod’undan bin 400 kat daha büyük" diye konuştu. Ellison, bu ürün için Oracle’ın üç yıldır HP ile çalıştığını söyledi. HP CEO’su Mark Hurd da telekonferansla toplantıya bağlanarak, "İki şirketin yetkinliklerini birleştirmesi veri depolama sektörünün performansını geliştirecek" dedi.

Performansı artırıyor


Oracle CEO’su ve Kurucusu Larry Ellison, Open World 2008’in son gününde 43 bin kişinin katıldığı toplantıda, veri depolamada en yüksek performansa sahip HP Oracle Database Machine’i tanıttı. Bu makine, Oracle veritabanı sunucuları ve Oracle Exadata Depolama suncularının grid’inden oluşuyor. Oracle ve HP’nin uzun süre devam eden ilişkisinin ürünü olan Oracle Exadata Storage Serverlar veritabanı sunucularında ve geleneksel depolamada performansı artırıyor. HP Oracle Database Machine, aralarında sekiz veritabanı özelliği grid’inin de bulunduğu veri depolama için yüksek performans sistemi için konfigüre edildi.

Beehive’yle güvenli işyeri


Oracle Open World 2008’e damgasını vuran diğer bir ürün ise Beehive oldu. Oracle’ın Başkanı Charles Phillips, internet üzerinde güvenli işyerleri yaratacak yeni ürünü Beehive’yi tanıtarak, Beehive’yle kullanıcıların e-postalarını, takvimlerini ve diğer sosyal ağ araçlarını paylaşarak, online destek alabileceklerini söyledi. Oracle yazılımlarını yamalarını ve güncellemelerini de açıklayan Philips, kullanıcıların Oracle’ın yazılımlarını Amazon’un veri merkezinden cloud yapabileceklerini aktardı.

Beehive’yle iletişime ortak platform


ORACLE Başkanı Charles Phillips, Beehive’nın amacının aralarında çeşitli iletişim, işbirliği yazılımlarının da bulunduğu çeşitli uygulamaların yer aldığı sunucu ordusunu alarak tek bir Beehive sistemine entegre etmek olduğunu söyledi. Beehive, çeşitli iletişim yazılımları olan, e-postadan anında mesajlaşmaya, çeşitli güvenlik kurallarından veritabanlarına ve depolamaya kadar birbirine bağlı olan ancak ayrı sunucularda çalışan her bir ürünü, bir platformda birkaç sunucuyla entegre etmenin yolunu arayacak. Birlikte çalışma yani işbirliği özellikleri de Beehive yazılımında bulunuyor. Bu da kullanıcılara kendi işbirliği takımlarına yeni üyeler eklemelerine izin verecek.

Fusion Middleware web üzerinden kullanılacak


ORACLE’ın Ürün Geliştirme Bölümü Başkanı Chuck Rozwat da, Oracle’ın 11g veritabanını, Fusion Middleware ve Enterprise Manager ürünlerini, Amazon’un Elastic Compute Cloud’unda kullanıma uygun hale getirileceğini açıkladı. Cloud Computing, temel olarak bir uygulamanın, web üzerinden, kendi sisteminizde herhangi bir kurulum gerektirmeden çalışabilmesi anlamına geliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 17:15:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?