18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Oyun tutkusu yok sattırdı!

24 saat içinde 4.7 milyon satan Call of Duty serisinin yeni oyunu çıktığı ilk gün tam 310 milyon dolarlık gelir elde etti.

İngiltere'de Call of Duty oyunu satışa çıktığı lk gün 310 milyon dolarlık gelir yakaladı. Activision Blizzard'ın açıkladığı rakamlara göre, Modern Warfare II oyunu şirketin beklentilerini karşılayacak bir açılış günü yaşadı. Sadece Kuzey Amerika ve İngiltere'de 24 saat içinde 4.7 milyon adet satarak 310 milyon dolar gelir elde eden oyun, daha önce hiçbir oyunun yapamadığını yaptı. Şirket, önümüzdeki 3 ay içinde oyun satışlarından 2 milyar dolar gelir bekliyor. Türkiye'de Aral Ticaret tarafından 76 TL'ye satılıyor. Türkiye'de en çok satan oyunların listesinin başında futbol video oyunlarının geldiğini söylemek pek şaşırtıcı olmaz.

17 YAŞA ÖNERİLİYOR
Hollywood filmlerinin gişe başarısına benzer bir şeyler görmek isteyen yapımcılar, oyunun 60 dolarlık ön sipariş rakamlarının rekor satışa doğru gittiğini açıklamıştı. Krizin etkisiyle düşen oyun satışlarının kurtarıcısı olarak sunulan MW2, aslında sektörün işini zorlaştıran etkiler de yaratıyor. Çünkü birçok firma, sırf MW2 ile aynı zamana denk gelmemek için kendi oyunlarının çıkış tarihini erteledi. Grafik açısından yüksek beklentileri karşılamak için tasarlanan oyun, aynı zamanda mümkün olduğu kadar sinema filmi havasını yakalama amacı da taşıyor. 17 yaş üzerine uygun olan MW2'nin konusu aşırı milliyetçi Rus teröristler vs. uluslararası anti-terör timi olarak özetlenebilir.

BAŞLARKEN ŞİDDET İÇİN UYARI VAR
Anne babalar için şiddet içerikli bu oyunun seçimi konusunda üretici firma ilginç bir önlem almış. Sigara paketlerinde olduğu gibi oyunun kanlı sahneleri başlamadan bir uyarı yazısı çıkıyor. Yazıda "Psikolojinizi bozabilecek görüntü" ifadesi yer alıyor.

VİDEO OYUN TUTKUSU 1980'LERDE BAŞLADI

Atari 2600'da Pac- Man ile hızla yayılmaya başlayan video oyun tutkusu artan oyun konsolları ve oyunlarla devam ediyor. Önceleri basit grafiklerle başlayan oyunların, binlerce dolara mal olan yapımlara dönüşmesi büyük bir kumar olarak yorumlanıyordu. Ancak şimdi iddialı oyunların bütçeleri 100 milyon dolara yaklaşıyor. Ve neredeyse birkaç gecede oyunların maliyetini çıkarmak mümkün hale geldi.

OYUNLARI ÇOCUĞUNUZLA SATIN ALIN

Ben bilgisayar kullanmayı öğrenemedim. Çocuğum öğrensin diyen ailelerin çoğu çocuklarının bilgisayarda neyi, nasıl kullanacaklarını bilmiyor.
Oyunları çocuğunuzla birlikte seçin.
Siz evde kullanmasını yasaklasanız bile internet kafelerin yaş sınırı olmadan çocuğunuza bilgisayar oyunlarını sunacağını unutmayın.
Yasaklar koyarak değil, çocuklarınızı karar sürecine dahil ederek hareket edin.
"Oyunlar tehlikeli" diyerek önyargılarla yaklaşmayın.
Oyunları oynarken mutlaka süre sınırlamasına gidin ve mutlaka bu süreye uymasını sağlayın.
Oyunların üstündeki yaş uyarılarına dikkat edin. (+9 işareti 9 yaş üstü çocukları ifade ediyor.)

OTOMOBİL YARIŞINA 2.7 MİLYAR DOLAR

Video oyun tutkunlarının en sevdiği oyunların başında otomobil yarışları geliyor. Need for Speed'in de satışa çıkmasının ardından toplamda 22 oyuna ulaşan bu otomobil yarışı serisi, 1994'ten beri 14 farklı platform üzerinde 100 milyon kopya sattı. Serinin yapımcısı Electronic Arts firması tarafından açıklanan rakamlara göre NFS, tarihin en çok satan yarış oyunu oldu. Yakında Need for Speed Nitro'yu da piyasaya süreceği bilinen firma, 15 yıl içerisinde satılan tüm NFS oyunlarından 2.7 milyar dolar gelir elde etmiş
 

Timur Sırt - Sabah
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2009 Pazar 14:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?