26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Pazar 3 milyar doları buldu

Seattle’da kurulu Turkish Film Channel, internet üzerinden Türk filmlerini Amerika’da pazarlamaya başladı.

Türk filmlerini bir araya getirip bütün dünyada internet üzerinden ulaşılabilir kılmayı amaçlayan TurkishfilmChannel, Amerika’da Türk filmlerini Amazon VideoOnDemand, The Auteurs üzerinden izleyicilere ulaştırıyor. Turkish Film Channel’ı kuran Asi Film Yapım Yöneticisi ve Hissedarı, Bağımsız Sinema Yapımcısı Serdal Doğan, Microsoft’taki bir yakınıyla yaptıkları sohbette, Amerika’da internette film pazarının geliştiğini ve 2.5-3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını öğrendiğini, bunun üzerine 2006 yılında pazar araştırmasına başladıklarını anlattı.
8 bin film var.

Amerika’da büyük internet sitelerinin film bölümlerinden tüketicilerin kredi kartı ile üye olarak istedikleri filmleri 90 saniye içinde indirip seyredebildiğini ifade eden Doğan, şöyle konuştu: “Oradaki internet sitesinde, Türk sinemasından veya girdiğiniz sinemadan filmi satın alıyorsunuz veya kiralayabiliyorsunuz.

Satın almada film, sizin hard diskinize indiriliyor ve özel teknoloji sayesinde sadece bir tane CD yapma, DVD yapma hakkına sahip oluyorsunuz. Türk sineması bu şekilde dünya sinemasının kalbine ve hiç ulaşamadığı bir kitleye ulaşacak. Bir sitede ortalama 7-8 bin film var. Bu sitelerde gösterilen bir Amerikan filmi nde yapımcı aylık ortalama 500 dolar ile 5 bin dolar civarında gelir sağlıyor.” Doğan, Amerika’da birinci hedef kitlelerini, 2 milyon civarında Türk kökenli vatandaşlar oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Korsana kaynağından müdahale edeceğiz

AMERİKA’da Türk filmlerine talep olduğunu ancak insanların bu talebe ulaşamadıklarını belirten Serdal Doğan, şu açıklamayı yaptı:

“Bu şekilde birincisi hiç ulaşılamayan bir sinema kitlesine ulaşıyorsunuz. İkincisi, hiç para kazanamayan filmin emekçilerine, yapımcı kitlesine para kazandırmış oluyorsunuz. En büyük özelliği de korsanla mücadele ediyorsunuz. Korsan yayınlar Amerika menşeli link alınarak yapılıyor. Şirketlerin savunmaları, ‘ben link satıyorum, içeriğine karışamam’ oluyordu. Kaynağından müdahale ettiğimiz için sistem çok hızlı kapatıyor.”

Hürrriyet
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 18:51:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?