16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Plazmada faturayı kabartıyor

Yeni nesil plazma televizyonla maç seyreden, tüplü televizyona kıyasla 5 kat daha fazla enerji harcıyor. TV seyrederken enerjinin en az kullanıldığı yayınların ise pembe diziler olduğu belirtildi..

Yeni nesil televizyon teknolojileri LCD ve plazmalar dünyada satış rekorları kırarken yüksek enerji tüketimleri ve emisyon değerleri nedeniyle de eleştirilere hedef oluyor. Bazı uzmanlar LCD ve plazmaları aynı otomobil dünyasının çok benzin tüketmeleriyle tanınan 4X4 arazi araçlarına benzeterek, "Eğer yeni nesil televizyonlar enerji tüketimlerinin kontrol altına alamazsa eğlence dünyasının 4X4'leri olacaklar" diyor. Energy Savin Trust'un (EST) araştırmasına göre plazma televizyonlar görüntü bakımından tüplü televizyonlara kıyasla çok daha net görüntü veriyor ancak buna karşılık tam 4 kat daha fazla enerji harcıyor.

DİZİ İZLEYEN TASARRUF YAPIYOR
Eski nesil bir tüplü televizyonda 3 santimetre karelik bir ekran parçasının görüntü verebilmesi için 3.4 Watt enerji gerekirken bu rakam plazmalarda 9.4 Watt'a ulaşıyor. Buna gerekçe olarak ise plazmalarda ekran üzerinde bulunan her noktanın bir diğer noktadan bağımsız olarak elektrik ile beslendiği bu nedenle de görüntülerin çok daha net olduğu belirtiliyor. Ancak Digital CEnergy Australia'nın hazırladığı son rapora göre televizyonların harcadıkları enerji miktarı yalnızca büyüklükleri ve sahip oldukları teknolojilerle ilgili değil. Aynı zamanda ekranda seyredilen görüntünün türü de enerji sarfiyatı üzerinde büyük etkiye sahip. Verilen bilgilere göre ekranda izlenen görüntü ne kadar hareketli olursa enerji kullanımı da o kadar fazla oluyor. Buna göre en az enerji harcaması haber veya pembe dizi seyrederken yapılıyor. Bu tür yayınlarda görüntüler büyük oranda stüdyo çekimiyle oluştuğu için ekran üzerinde fazla renk ve ışık değişimine gerek kalmıyor. Ancak buna karşılık bir spor karşılaşmasında genellikle dış çekim ve sürekli hareket olduğundan cihazların enerji tüketimi de hızla artıyor. Buna göre aynı maçı tüplü bir televizyonda seyreden seyirci yalnızca 69 Watt enerji harcarken bu rakam plazmalarda 331 Watt'a kadar çıkabiliyor. Yeni nesil plazma ve LCD'ler açığa çıkardığı karbon emisyonu bakımından da tüplü televizyonları büyük bir farkla geride bırakıyor. EST'nin rakamlarına bakılırsa 72 cm. ekrana sahip bir tüplü televizyon yılda toplam 100 kilo gram karbondioksit açığa çıkarırken bu rakam 105 cm. ekrana sahip bir plazma televizyonda 400 kilograma ulaşabiliyor.

Avustralya hükümeti plazma ve LCD satışlarını yasaklamaya hazırlanıyor

Avustralya hükümeti tarafından yayımlanan bir raporda plazma ve LCD gibi yeni nesil televizyon cihazlarının evlerdeki elektrik tüketimini hızla artırdığı belirtildi. Raporda ilk etapta 116 farklı teknik ve ekran boyutuna sahip televizyonların incelendiği belirtilerek bunlardan bazılarının aşırı enerji tükettiği belirlendiği için gelecek ekim ayından itibaren satışlarının yasaklanacağı duyuruldu. Şirketlere ürettikleri televizyonların elektrik tüketimi konusunda zaman kaybetmeden harekete geçmeleri konusunda uyarıda bulunan yetkilikler, halen devam etmekte olan incelemeler sonucunda enerji tüketimi konusundaki kriterlerin daha da sertleşeceği konusunda uyarıda bulundu. Gelen bilgilere göre Avustralya hükümeti tarafından hazırlanan, 2011'de yürürlüğe girecek yeni enerji tasarrufu yasa tasarılarına göre halen piyasada satılmakta olan plazma ve LCD türü tüm cihazların enerji tüketimleri mevcut durumun altına çekilmez ise satışları yasaklanacak. Bu arada Avustralya Emisyon Kurumu ise plazma ve LCD gibi televizyonların yalnızca elektrik tüketmekle kalmadığı aynı zamanda etrafa yaydıkları aşırı ısı nedeniyle sera etkisi yarattıklarının da altını çizdi. Kurumun verdiği bilgilere göre özellikle büyük ekranlı plazmalar içlerinde bulunan gazlar nedeniyle sera etkisi bakımından evlerde bulunan buzdolabı, klima ve derin dondurucuları bile geride bıraktı. Avustralya hükümetinin almaya hazırlandığı bu kararlar ise televizyon üreticileri arasında paniğe neden oldu. Üreticiler enerji tüketimi konusunda hükümetin istediği rakamlara ulaşmanın bu kısa süre içerisinde oldukça zor olduğunu belirterek yasaklama kararının geciktirilmesini istedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 16:54:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?