2
Mayıs
2025
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

Robot itfaiyeciler

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın yangınla mücadelede etkinliğini artırmak ve personel güvenliğini artırmak için özel ekipmanla donatılmış ve kritik olaylara müdahale edebilecek robotik itfaiye araçları satın alınacak. Robot itfaiye araçları, sulu veya köpüklü söndürme yapabilecek. Soğutma, enkaz kaldırma, tahliye, vantilasyon, yıkım, vinç ve benzeri kurtarmaları da aynı kol üzerinde ekipman değiştirmeden gerçekleştirecek.

Kapalı alanları dışarıdan delerek müdahale edecek. Böylece itfaiye personelinin en az riskle görevini yerine getirmesi sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, çok amaçlı robotik itfaiye araçlarından 3 adet satın alacak. İtfaiyelerle ilgili ihale, 6 Ekim 2005’te yapılacak.

Araçların şasi, motor ve kabin kısımları son model olup, hepsi aynı tip ve markada olacak. Araçlar 4x2 dif. ve burunsuz olacak. Araç motoru, ağır hizmet tipi, en az 6 silindirli, su soğutmalı ve dizel olacak. Motor turbo şarjlı ve gücü en az 400 HP olacak , soğuk havalarda araçta kolay ateşlemeyi sağlayacak bir sistem olacak.

ROBOT İTFAİYENİN BAZI ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE:
3.1-Robot aracına ait kolun açılmış boyu yerden itibaren en az 15 metre olacaktır. Kol katlanır ve teleskopik olarak açılıp kapanacaktır.
3.2-Çok fonksiyonel robotik müdahale kolun tüm hareketleri hidrolik bir sistem ile gerçekleştirilecektir. Hidrolik sisteme basınç sağlayan yağ pompası tahrikini şanzımanın ikinci çıkışından (P.T.O.)’dan alacaktır.
3.3-Araç motorunun farklı dönme hızlarından hidrolik sisteme gerekli yağı aynı düzeyde pompalayacaktır.
3.4-Çok fonksiyonel robotik müdahale kolun teleskobik boom kısmı üçgen konstrüksiyon şeklinde ,2 ci boom kutu konstriksiyon şeklinde ve en uçta bulunan müdahale aparatı dairesel kesitte yüksek mukavemetli çelikten imal edilmiş olacaktır.
3.5-Çok fonksiyonel robotik müdahale aracına ait çok fonksiyonlu müdahale kolun boomları birbirinden mafsallı en az 3 boom olacak ve ilk boomun teleskopoik hareketli bölümleri bulunacaktır.
3.6-Bütün boomlar korozyona karşı korunmuş olacak ve bütün kritik elemanlar kolayca bakımı yapılacak şekilde dizayn edilecektir.
3.7-Araç üzerinde bulunan çok fonksiyonlu robotik müdahale kolun personelin olaylara müdahale esnasında herhangi bir tehlikeye maruz kalmaması için uzaktan kumanda edilecektir.
3.8-Fonksiyonel müdahale kolunun tüm hareketleri uzaktan kumandalı kablosuz bir panel ile yapılacaktır.Kumanda paneli operatörün rahat kullanımı için askılıklı olacaktır.Kablosuz kumanda paneli en az 50 metre çapında bir alanda emniyetli bir şekilde çalışacaktır.
3.9-Kumanda sistemi elektronik ve hidrolik olacaktır.
3.10- Çok fonksiyonlu robotik müdahale kolun , motorda meydana gelebilecek herhangi bir arıza halinde de manuel olarak kapatılmaya elverişli olacaktır.
3.11- Çok fonksiyonlu robotik müdahale kolun üzerinde uygun şalter kumandalı dört adet çalışma lambası bulunacaktır.Bu çalışma lambalarının iki tanesi bomun alt kısmına diğer iki tanesi ise bomun üst tarafına monte edilmiş olacak ve olaylara müdahale sırasında aracın çalışmasını engellemeyecek şekilde aydınlatma alanını ışıklandıracaktır.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2005 Pazartesi 10:00:08
Güncelleme :30 Ağustos 2005 Salı 10:05:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?