19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Rus fizikçi casuslukla suçlandı

 Rusya’da bir fizikçi Çin için casusluk yaptığı suçlamasıyla 14 yıl hapse mahkum edildi.

Valentin Danilov adlı fizikçi, Çin’e ülkenin gizli sırlarını verdiği yönündeki suçlamalardan aklanmış, ancak daha sonra karar temyiz edilmişti.

53 yaşındaki Danilov, Çin’e aktardığı bilgilerin kamuya açık bilgiler olduğunu savunmuştu.

Rus istihbarat birimi FSB daha önce de, birkaç Rus akademisyen ve gazeteci aleyhinde dava açmıştı.

Sibirya’da bulunan Krasnoyarsk Teknik Üniversitesi’nde profesör olan Danilov, ilk olarak 2001 yılında tutuklanmıştı.

Hapishanede 19 ay geçirmesinin ardından, 2003 yılının Aralık ayında hakkındaki suçlamalardan aklanmış, ancak karar temyize götürülmüştü.

Krasnoyarsk’ta görülen davada, Danilov suçlu bulundu ve mahkumiyetini geniş güvenlik altındaki bir çalışma kampında geçirmesine karar verildi.

Danilov, uzay ortamının insan yapımı uydular üzerindeki etkisi hakkındaki çalışmalarıyla ilgili teknolojileri Çin’e satmaya çalışmakla suçlandı.

Rus yetkililer, Danilov’un icat ettiği ve gereksiz olan uyduların yok edilmesi için izlenecek yöntemleri denetleyen bir aygıtın, devlet sırlarını ifşa ettiğini iddia etti.

Danilov, vatana ihanetin yanısıra ve çalıştığı üniversitenin kaynaklarından zimmetine para geçirmekle de suçlandı.

Rusya’da daha önce de, casus olduğu iddia edilen üst düzeyde kişiler tutuklanmış ve mahkum edilmişti.

İnsan hakları örgütleri, mahkumiyet kararlarındaki artışın Sovyet dönemindeki korkutma taktiklerine bir dönüşü simgelediğini söyleyerek, endişelerini dile getirdiler.

Itar-Tass haber ajansı, Danilov’un avukatı Yelena Yevmenova’nın kararı temyiz için Rus Yüksek Mahkemesi’e gideceğini belirtti.

Danilov, suçlu bulunmasından önce BBC’ye verdiği bir mülakatta, tutuklanmasının tehlikeli bir emsal oluşturacağını söylemişti.

Danilov, "Ben bu ülkeye hiçbir zarar vermedim. Ben bir bilim adamıyım. Silah geliştirme programlarıyla ya da hukukun koruma altına aldığı devlet sırlarıyla ilgili hassas hiçbir konuyla bir bağlantım yok. Neden bu kadar inat ettiklerini bilmiyorum" şeklinde konuşmuştu.

Valentin Danilov, "Eğer ben casusluktan suçlu bulunursam, o zaman burada herhangi bir fizikçiyi seçip, onun aleyhine de kolayca dava açabilirler" demişti.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 18:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?