16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

'Rüzgarda herkes yanlış yapıyor'

İTÜ Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Şahin, rüzgar enerijisi yatırımı konusunda EPDK'nın büyük hata yaptığını söyledi. İşte hatanın haynağı....

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Duran Şahin, özel sektörün rüzgar enerjisi yatırımlarında araştırma ve incelemeye daha fazla ağırlık vermesi ve mevcut rüzgar atlaslarına göre yatırım yapılması gerektiğini bildirdi.

Doç. Dr. Ahmet Duran Şahin, Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (ANSİAD) düzenlediği toplantıda, iş adamlarına ''Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının (Rüzgar ve Güneş) Türkiye Şartlarında Uygulanabilirliği ve Dünya Örnekleri'' konusunda bilgi verdi.

Türkiye'de son yıllarda rüzgar enerjisi yatırımlarına yönelik bir eğilim olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, rüzgar enerjisinin, güneşten sonra ikinci enerji kaynağı olduğunu kaydetti. Rüzgar enerjisi kaynağının, enleme, boylama, konuma, yıl içindeki zamana göre değiştiğini, genel anlamda geniş alanlarda homojen bir dağılım göstermediğini ifade Doç. Dr. Şahin, bu sektörde yatırımlar için ''Rüzgar Enerjisi Haritaları''nın gerçek potansiyeli göstermediğini öne sürdü.

Doç. Dr. Şahin, şöyle konuştu: ''Güneş enerjisinde homojen bir dağılım var. Ancak rüzgarda homojen dağılım yok. Bu ihmal edilen önemli bir kural. Bundan dolayı rüzgar enerjisi haritaları, potansiyeli tam olarak göstermemektedir. Bu haritaları global ölçekte kullanmak gerçek durumu yansıtmayabilir. Çünkü Türkiye'de de, dünyanın bir çok yerinde de haritalar yapılıyor. Bu haritalar rüzgar enerjisini tam yansıtıyormuş gibi büyük bir yanılgıya düşülüyor.''

Rüzgar enerjisinde çizilmiş bölgesel ya da küresel haritalarda bütün noktalarda ölçüm yapılmadığı sürece şüphe duyulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Şahin, Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırımları konusunda bazı yanlıklıklara düşüldüğünü bildirdi. Şahin, şöyle devam etti:

''Rüzgar enerjisinde çizilmiş bölgesel ya da küresel haritalarda tüm noktalarda ölçüm yapılmadığı sürece rakamlara şüpheyle bakmak gerekir. Bu nedenle rüzgar enerjisi potansiyeliyle ilgili çok büyük yanlışlıklara düşülüyor. Enerji Piyasasını Düzenleme Kurulu da (EPDK) yanlışlar içinde. Rüzgar Enerji Potansiyel Atlası yapıldı. Yatırım başvurusunu bu atlasa göre yapabiliyorsunuz. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yok. Bu atlasın danışmanlarından birisi de bendim. Benim elimden geçti. Eksikliklerini biliyorum. Ama hala atlasla rüzgar enerjisi projesi nasıl geliştirilebilir, ben de onu bilmiyorum. Bu atlasa göre, (Şurada rüzgar var, burada rüzgar yok, burada yatırım yapamazsın) diyor.

Onu diyebilmen için o bölgeyi gidip görmen lazım. En az bir yıllık ölçüm yapmak gerekir ki, ondan sonra (rüzgar yok) diyebilesin. Rüzgar enerjisi açısından topoğrafyanın önemli bir faktör olmasından dolayı bütün noktalarda gözlem ve ölçüm yapılmadığı sürece kesin bir potansiyel rakam vermek doğru olmayacaktır.''

Rüzgar enerjisi yatırımları için o bölgede en az bir yıl ölçüm yapılması gerektiğini dile getiren Şahin, ''Rüzgar enerjisi yatırımı yapacak yatırımcı, sağlıklı bilgi almak istiyorsa 5 yıl o bölgede ölçüm yapmalı. Hiç olmazsa bir yıl yapsın. Ayrıca, yatırımcılarımız, yerli uzmanlara danışmıyor. Yerli uzmanlara güvenmiyor. Bu da yanlış'' dedi.

Doç. Dr. Şahin, Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücünün 40 bin megavat olduğunu, ancak 15 bin 600 megavat saat elektrik üretilebileceğini vurguladı. Şahin, Türkiye'de kurulu şirketlerin büyük bölümünün rüzgar enerjisine yöneldiğini, teşviklerle birlikte Türkiye'de bu sektörde adeta bir yatırım patlaması olduğunu, EPDK'da da sorunlar yaşandığını ve hayali projelerin arttığına dikkat çekti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 14:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?