22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Sabancı Ödülü Selanikli Philliou’nun

Sabancı Üniversitesi ile Amerikan Brookings Enstitüsü’nün bu yıl ikincisini verdiği Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nü Columbia Üniversitesi’nde görev yapan Selanikli Yrd. Doç. Dr. Christine Philliou kazandı.

SABANCI Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliği ile bu yıl ikincisi verilen "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü" Columbia Üniversitesi’nden Selanik asıllı Yrd. Doç. Dr. Christine Philliou’ya verildi. Philliou, "Algılama Paradoksu: Osmanlı Geçmişini, ’Ulusal Bugün’ Gözüyle Yorumlamak" adlı çalışmasıyla 20 bin dolarlık birincilik ödülünün sahibi oldu.

TESADÜFEN BULUNAN ARŞİV: Washington’da düzenlenen törende ödülünü alan Philliou, ödül kazanan araştırmasını hazırlarken, 2000 yılında, Princeton Üniversitesi’ndeki doktora tezi çalışmaları sırasında Atina’da Gennadius kütüphanesinde tesadüf eseri bulduğu Osmanlı arşivlerinden yola çıkmış. Kütüphanenin tozlu arşivinde yer alan, 19’uncu yüzyılın büyük bir bölümünde Osmanlı İmparatorluğu’nun Londra Büyükelçiliği’ni yürüten Konstantin Musurus Paşa’ya ait dokümanlar, Philliou’ya ’Algılama Paradoksu’nu araştırırken yol göstermiş.

OSMANLI MİRASINA İLGİ: "Balkanlar ve Ortadoğu’da Osmanlı Mirasına Dair Algılama" başlığı altında yapılan yarışmada ikincilik ödülü ise, Koç Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Şuhnaz Yılmaz ve Wisconsin Üniversitesi’ndeki göreve başlayacak olan Yrd.Doç. Dr. İpek Yosmaoğlu’nun "Geçmişin Hayaletleriyle Savaşım: Balkanlar ve Ortadoğu’da Osmanlı Mirası İkilemi" başlıklı ortak çalışmasının oldu. Üçüncülük ödülünü de "Miras Anıtı’nın Yeniden İnşa Edilmesi: Balkanlar’da Osmanlı Kültürel Mirası’na Dair Yorum ve Tarihçilik Sorunları" başlığını taşıyan çalışmasıyla Sabancı Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Avusturyalı Maximilian Hartmuth aldı. Yarışmada ayrıca, Michigan Üniversitesi’nden Dr. Edin Hajdarpasic, "Osmanlı İmparatorluğu’nun Yıkıntılarından: Bosna-Hersek’te Osmanlı Mirası Üzerine Düşünceler" başlıklı çalışmasıyla, Oberlin College’dan Charles Sabatos ise, "Türk’ten de kötü: Slovakların Doğu Avrupa’daki Osmanlı Mirası Hakkında Algılamaları" başlıklı çalışmasıyla birer mansiyon ödülü kazandı. Yarışmanın uluslararası jürisinin koordinatörlüğünü yürüten Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder"Balkanlar ve Ortadoğu’da Osmanlı Mirasına Dair Algılama" başlığı altında bu yıl kendilerine çok sayıda araştırma geldiğini belirtti.

Bu ödül Sakıp Sabancı’nın vasiyetiydi

SABANCI Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü’nün, bundan bir yıl önce, Türkiye’nin modern dünyadaki rolüne dikkatleri çekme düşüncesiyle, Türk kültürü, toplumu ve politikası hakkında uluslararası bir araştırma ödülü verme kararı aldıklarını belirten Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, törende yaptığı konuşmada, "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü, aynı zamanda, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı’nın da vasiyetiydi" dedi. "Balkanlar ve Ortadoğu’daki Osmanlı Mirası’na Dair Algılama"nın 2007 Ödülü’nün konusu olarak belirlendiğini belirten Sabancı, adaylardan, Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar ve Orta Doğu’daki tarihi, ekonomik ve politik mirasıyla ilgili algılamaları inceleyen araştırma bulgularını sunmalarının istendiğini anlattı.

Kasım CİNDEMİR/hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2007 Cuma 13:05:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?